Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija

Ambasada Ruske Federacije tvrdi da se “ne želi nametati” i da “nema skrivene namjere”

sbk mostar

Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je „svaka pomoć dobrodošla“. Dakle ispada da ipak nije – stoji u saopćenju

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopćila je danas da prati reakciju nadležnih organa Bosne i Hercegovine na molbu o “pružanju pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar”.

– Ne može se reagovati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima ko tu pomoć traže postao talac političkih kontradikcija. Paradoks je u tome da upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć još prije mjesec dana isto tako glasno su negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku. Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u Federaciji BiH, jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je „svaka pomoć dobrodošla“. Dakle ispada da ipak nije – stoji u saopćenju.

Kako dalje navode, insinuacije da ruski medicinski radnici stižu „iz sasvim drugih razloga“.

– Mi nikome ništa ne namećemo. Bosna i Hercegovina je suverena država, koja samostalno donosi odluke. Međutim, čisto ljudski htjeli bismo da politika ipak promijeni mišljenje te da dopusti stručnja- saopćila je između ostalog Ambasada Ruske Federacije.