Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FTV: Alija Delimustafić uhapšen u Hrvatskoj

alija_delimustafic_hapsenje3

Alija Delimustafić uhapšen je u Hrvatskoj u 18:45 sati, potvrdio je za Federalnu televiziju ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić.

Podsjećamo, na temelju zahtjeva Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), odnosno naredbe nadležnog suda ranije su raspisane međunarodna i interna potjernica za Alijom Delimustafićem i Jusufom Škrijeljem, osumnjičenim u predmetu “Pravda”.

Naime, Tužilaštvo KS predložilo je raspisivanje potjernica za Alijom Delimustafićem i Jusufom Škrijeljem, nakon što je obaviješteno o tome da ih sudska policija nije pronašla na adresi stanovanja, a iz čega proističe da su u bijegu, odnosno da su postali nedostupni pravosudnim organima.

Ovo pitanje postalo je aktuelno nakon što je Kantonalni sud Sarajevo (KSS) novom odlukom produžio pritvor za dva mjeseca Aliji Delimustafiću i Jusufu Škrijelju, te Suadi Hadžić i Lejli Cerić, koji su, među ostalima, uhapšeni u akciji „Pravda“.

Delimustafiću, Škrijelju, Hadžić i Cerić, KSS je ranije ukinuo pritvor u kojem su se nalazili nakon hapšenja.

Tužilaštvo je tada zatražilo produženje pritvora za dva mjeseca, ali je KSS taj prijedlog odbio i osumnjičene pustio na slobodu. Međutim, Vrhovni sud FBiH je uvažio žalbu Tužilaštva, te predmet vratio na ponovno odlučivanje KSS-u, koji je u međuvremenu osumnjičenima produžio pritvor.

Alija Delimustafić i drugi sumnjiče se za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi “koja je nezakonito knjižila te vršila kupoprodaju nekretnina na području KS-a”, odnosno za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja te pranje novca i prevare.

Ranije je KSS za dva mjeseca produžio pritvor Izetu Musiću, Mirsadu Delimustafiću (Alijinom bratu) i Zoranu Lončaru, dok je za Lejlom Fazlagić-Pašić, bivšom sutkinjom Općinskog suda Sarajevo raspisana potjernica.

Velika policijska akcija „Pravda“, po nalogu Tužilaštva KS-a, počela je 11. novembra, a pretresi i hapšenja su vršeni na više desetaka lokacija, na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Tužilaštvo je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji i s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Republike Hrvatske (USKOK).

Značajna saradnja ostvarena je i s Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSABiH).