Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljujemo sadržaj

Akt iz Ukrajine stigao u državni parlament BiH, radi se o djeci

Foto: D. B. / Fokus.ba

Traži se zauzimanje stava u Parlamentarnoj skupštini BiH o prisilno deportovanih 20.000 djece iz Ukrajine u Rusiju

Iz Vrhovne rade Ukrajine odnosno državnog parlamenta ove zemlje u Parlamentarnu skupštinu BiH stigao je akt/odluka o „Obraćanju Vrhovne Rade Ukrajine parlamentima i vladam stranih zemalja, međunarodnim organizacijama i njihovim međuparlamentarnim skupštinama u vezi sa osudom zločina prisilnih deportacija ukrajinske djece koji su počinile Ruska Federacija i Republika Bjelorusija“.

Zastrašujući ruski zločini

Ovaj akt je proslijeđen putem note Ambasade Ukrajine u BiH, a potom i Ministarstva vanjskih poslova BiH Parlamentarnoj skupštini BiH, a danas je na sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma primljen k znanju. Fokus.ba otkriva sadržaj ovog akta iz Ukrajine.

Naime, Ambasada Ukrajine u BiH je Ministarstvo vanjskih poslova BiH ljubazno zamolilo da ovaj akt dostavi PSBiH što je i učinjeno. No, kakva će dalja sudbina biti molbe/zahtjeva vlasti Ukrajine ostaje da se vidi.

Kako stoji u ovom aktu, Ruska Federacija je kao okupator počinila i zastrašujuće zločine nad ukrajinskog djecom, a od početka agresije na Ukrajinu poginulo je 501 dijete iako naglašavaju da je stvarni broj vjerovatno mnogo veći.

Prema podacima državnog portala „Djeca rata” gotovo 20.000 djece prisilno je deportovano na teritoriju Ruske Federacije sa privremeno okupiranih teritorija Ukrajine ili teritorija koje su bile pod ruskom okupacijom.

Nadalje, navodi se da prema dostupnim informacijama više od 1.000 ukrajinske djece nalazi se na teritoriji Bjelorusije.

Apel međunarodnoj zajednici

-Postupci Ruske Federacije i Bjelorusije u odnosu na ukrajinsku djecu jasno ukazuju na planirani, unaprijed sračunati proces prisilne deportacije djece iz Ukrajine s ciljem njihovog ideološkog prevaspitanja, asimilacije sa stanovništvom Rusije i korištenja u interesu države-agresora. Ukrajinska djeca se tobože odvedu na odmor i oporavak, a u stvarnosti ih se prisilno zadržava i ne dozvoljava im se da se vrate roditeljima i nameće im se ideologija rasizma – navodi se između ostalog u aktu.

Također, apeluje se na međunarodnu zajednicu da ulože napore u cilju zaštte i oslobađanja djece, a na parlamente stranih zemalja, među kojima je i BiH, da iskažu svoj stav putem odgovarajućih odluka.