Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Akcija SIPA-e: Respiratore od 12,9 miliona KM nabavljala i firma muža Dodikove savjetnice

Foto: ATV
Fond zdravstvenog osiguranja RS

Sekretar Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Dragica Tojagić je rekla da za sada nema informaciju da je neko uhapšen

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli akciju u Banjoj Luci, a trenutno se vrše pretresi prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Glasnovornica SIPA-e Jelena Miovčić potvrdila je da su u toku pretresi zbog osnovanih sumnji u zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Kako se saznaje, radi se o sumnjivim nabavkama tokom pandemije korona virusa.

Dodala je da pripadnicima SIPA-i asistiraju pripadnici MUP-a Republike Srpske, a akcijom rukovodi Republičko javno tužilaštvo RS.

Za šta se terete

Kako je potvrđeno portalu Capital u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske akcija kodnog naziva “Luna” se sprovodi po nalogu ovog tužilaštva na više lokacija, a radi se o poslovnim i privatnim prostorijama.

Sekretar Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Dragica Tojagić je rekla da za sada nema informaciju da je neko uhapšen.

-Akciju sprovode SIPA i Uprava za organizovani kriminal. Vrše se pretresi na nekoliko lokacija, privatnih i poslovnih prostorija, Fonda zdravstvenog osiguranja RS i firme “Medietik” u vezi sa ugovorima sklopljenim za vrijeme pandemije korona virusa. Radi se o nabavci medicinske opreme, rekla je Tojagić, ali nije mogla reći na koliko se lokacija vrši pretres.

Foto: ATV
Firma “Medietik”

Pretresi se vrše po nalogu Okružnog suda u Banjaluci i pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

“Navedene aktivnosti se sprovode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske’, piše u saopćenju.

Pretres i u firmi “Medietik”

Suvlasnik firme “Medietik” u vrijeme sklapanja ovih ugovora bio je Željko Babić, suprug Ane Trišić-Babić, savjetnice predsjednika RS Milorada Dodika.

Pretresi se, također, vrše i u firmi “Medietik”. Ova firma danas ima novog vlasnika i direktoricu.

Radi se o nabavci 165 respiratora koje je Republika Srpske kupila za 12,9 miliona maraka bez PDV-a, podsjećaju Nezavisne, te dodaju da istragu sprovodi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.