Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saznaje Fokus

Priveden Nijaz Salamović, direktor sarajevskog preduzeća Rad

Foto: Facebook

Nezvanično, privedena je i bivša direktorica Vera Arnautović, te pojedini članovi Nadzornog odbora

Policijski službenici MUP-a KS priveli su direktora Kantonalnog javnog preduzeća „Rad“ Nijaza Salamovića, saznaje Fokus. Priveden je po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, a po nalogu Tužilaštva KS. Tereti se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Predmet protiv njega formiran je nakon zadokumentovanih zloupotrebe po pitanju njegovih imenovanja na čelne funkcije u „Radu“, kao i javnih nabavki ovog preduzeća. Salamović je kadar stranke Narod i pravda.

Nezvanično, privedena je i bivša direktorica Vera Arnautović, te pojedini članovi Nadzornog odbora.

Vera Arnautović
FOTO: KJKP Rad
Vera Arnautović

Pretres u KJKP Rad iz avgusta

Inače, pripadnici MUP-a KS su još početkom avgusta pretresli prostorije KJKP Rad (u cilju prikupljanja dokumentacije i dokaza za krivična djela koja mu se stavljaju na teret).

Kako saznajemo, Ured za borbu protiv korupcije KS na čelu s Erduanom Kafedžićem po službenoj dužnosti je zadokumentovao određeni dio zloupotreba u ovom predmetu te je materijal, izmešu ostalog, dostavio i Tužilaštvu KS.

Ured je djelujući na zastupničko pitanje iz Skupštine KS, proveo procedure provjere njegovog imenovanja za v.d. izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove, a koje se desilo 5. maja 2021. godine.

Nakon sveobuhvatne provjere, Ured je utvrdio da Salamović tada nije dostavio potvrde o traženom radnom stažu, te da ga je Nadzorni odbor imenovao samo na osnovu dostavljenog CV-ja odnosno vjerujući navodima iz priložene biografije. Štaviše, utvrđeno je da Salamović nije imao najmanje pet godina staža u struci koliko je traženo već je ustanovljeno da ima nešto manje od dvije i po godine.

Nadzorni odbor je, kako je ustanovljeno, ponovo kršio propise tako što je 5. novembra 2021. Salamoviću produžio mandat na istoj funkciji.

Bio i vlasnik i direktor firme „Dilber“ d.o.o. Sarajevo

Dodatno, Ured je utvrdio da je Salamović bio u sukobu interesa jer je tada istovremeno bio i vlasnik i direktor firme „Dilber“ d.o.o. Sarajevo. Posebnu težinu kršenja Statuta preduzeća, u kojem stoji da članovi Uprave ne mogu biti u upravama drugih preduzeća, daje Salamovićeva tadašnja ovjerena izjava da nije u sukobu interesa.

Prema materijalu koje u Tužilaštvo KS stiglo iz Ministarstva komunalne privrede KS, zadokumentovana je i zloupotreba položaja kako Nadzornog odbora, a tako i samog Salamovića kod njegovog imenovanja za v.d. generalnog direktora Rada u septembru 2023. godine.

Naime, Salamović je tada za v.d. direktora imenovan na krajnje sumnjiv način, i to, kako je u odluci predsjednika NO Reufa Sulejmanovića stajalo, na način da će odredbe ugovora o radu sa prethodnom direktoricom Verom Arnautović biti na snazi dok Salamović ne bude upisan u registar.

Tako je Rad, o čemu je izvijestio portal Interview.ba imao dva direktora. Prema dopisu Ministarstva prema Uredu za borbu protiv korupcije, u tom periodu su potpis i faksimil koristili od Vere Arnautović, iako je Salamović bio v.d. direktora.

Sporne nabavke: Mašine i nafta

Kada je riječ o javnim nabavkama, kako saznajemo, istragom je, osim Salamovića, obuhvaćena i Arnautović odnosno period kada je i ona bila direktorica. S tim da treba naglasiti da je Salamović u Upravi Rada još od maja 2021., kada je imenovan za jednog od izvršnih direktora ovog javnog preduzeća.

Jedna od spornih nabavki koja je predmet u Tužilaštvu KS jeste nabavka našina u iznosu od milion KM. Da bi se izbjegao postupak javne nabavke, kako je stajalo u prijavi, sredstva koja su podignuta kreditom kod Razvojne banke FBiH prebačena su UNDP-u na dalju proceduru. A potom su namjenska sredstva osigurana putem kredita za kupovinu mašina utrošena za kupovinu nafte.

Fokus je također pisao o nezakonitim javnim nabavkama u Radu, a neki od primjera su nabavke rezervnih dijelova za vozila, kao i autosmećara.

Iz Tužilaštva su se jutros oglasili o ovoj akciji.

“Po nalogu postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS, pripadnici Uprave policije MUP-a KS rano jutros, priveli su sedam osoba koje se sumnjiče za nezakonitosti u komunalnom preduzeću “Rad” od 2021. do danas.

Ranije su u istom predmetu, tačnije, u osmom mjesecu ove godine izvršeni pretresu u ovom preduzeću prilikom kojih je izuzeta dokumentacija i dokazi o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima”, javili su.