Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija Bosfor: Hapšenja u Hrvatskoj i BiH zbog krijumčarenja migranata u EU

granicna-policija-trebinje3
Ilustracija

Pretresi i lišenja slobode realizovaani su u BiH i Hrvatskoj, a meta akcije bile su osobe osumnjičene da su za novac krijumčarile ilegalne migrante sa područja Turske i Sirije u zemlje zapadne Evrope, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Po nalogu Tužilaštva BiH u saradnji sa Graničnom policijom BiH, više desetina policijskih službenika učestvuje u složenoj međunarodnoj operaciji kodnog naziva “Bosfor”.

Iz Tužilaštva BiH dodaju da u akciji učestvuje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizovano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama Evropske unije.

Navodi se da su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni organizovali ilegalni transport više desetina migranata, oba spola i različitih starosnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su dostizali i više hiljada eura, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Europe.

Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Hrvatskoj. U BiH su izvršeni pretresi na šest lokacija i lišeno je slobode šest osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija.

Među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj grupi, koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se državljani BiH, Hrvatske, kao i Turske koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti. Akcija “Bosfor”, odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnom nivou, po najvišim istražnim i policijskim standardima, kažu iz Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode u BiH biće predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.