Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz trećeg puta

Agencija za zračnu plovidbu BiH kupila motorne sanke, treba im za Jahorine

Foto: Fena/Pixabay
Davorin Primorac, direktor BHANSA-e

Institucija koja brine o letovima i zračnom prostoru BiH za sanke je izdvojila 33.900 KM. Ovaj tender su više puta poništavali

Državna institucija koja brine o letovima i zračnom prostoru BiH, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), na čijem čelu je Davorin Primorac, objavila je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku motornih sanki, otkriva Fokus. Kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali su firmu Beka Commerce d.o.o. Sarajevo.

Prihaćena je ponuđena cijena od 33.990 KM bez PDV-a. Kako je istaknuto u javnoj nabavci, mjesto isporuke je Jahorina. Inače, procijenjena vrijednost ugovora (bez PDV-a) Agencije iznosila je 34.000 KM.

Nabavka iz juna 2023.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, ova nabavka pokrenuta je još 26. juna 2023. godine te je dva puta poništavana uz obrazloženje da nijedna ponuda nije bila prihvatljiva. Prvi put je poništena u septembru prošle godine, da bi opet bila raspisana u decembru te iste godine.

Potom je ponovo raspisana krajem tog mjeseca, a onda opet poništena krajem februara ove godine. U konačnici je raspisana 11. juna, te je nedavno ovaj tender realizovan.

Inače, Primorac, koji je zet predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića već osam godina je na čelu BHANSA-e.

Izmjena zakona radi mandata

Zastupnički dom Parlamenta BiH odbio je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Predložene izmjene između ostalog predviđale su neograničen broj mandata rukovodstvu agencije na čijem je čelu zet lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića. Iako je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 28. februara ove godine oborio izmjene Zakona o BHANSA-i, kojima se, između ostalog, ukida ograničenje mandata članovima Uprave, pa tako i direktoru Primorcu, ovo zakonsko rješenje prema političkim dogovorima stranaka na vlasti ponovo će biti u proceduri.