Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove opstrukcije ili propisi

Aerodrom u Sarajevu širi pistu, inspektori iz RS izašli na teren, smatraju da se radovi vrše u drugom entitetu

Foto: RTRS

Oni smatraju da je investitor “zagazio” duboko u teritoriju entiteta Republika Srpska

Građevinski inspektori, geometri i rukovodioci relevantnih institucija RS-a izašli su danas na teren gdje je Međunarodni aerodrom Sarajevo započeo radove na proširenju aerodromskog kompleksa, tačnije uzletno-sletne piste.

Uzurpacija zemljišta

Oni smatraju da je investitor “zagazio” duboko u teritoriju entiteta Republika Srpska, prenosi RTRS, i da je na 25 katastarskih čestica uzurpirano više od 22.000 metara kvadratnih.

Podsjećamo, ranije su s Međunarodnog aerodroma za Fokus potvrdili da su pribavili sve neophodne dozvole relevantnih institucija, za izvođenje građevinskih radova na postavljanju perimetarske ograde u zoni jugoistočno od lokalizera.

“Predmetno zemljište je u našem vlasništvu, a o početku izvođenja radova blagovremeno smo obavijestili sve instance. Istina je da smo obavijestili opštinu Istočna Ilidža o dobivanju odobrenja za građenje od strane Ministarstva prostornog uređenja FBiH. Dakle, predmetno zemljište je bez dileme vlasništvo ovog javnog preduzeća”, jasni su iz Aerodroma u Sarajevu.

Ključni projekat za razvoj cijele BiH

Dalje su naveli da perimetarska ograda ujedno predstavlja i državnu granicu na kojoj se mogu obavljati sve privredne djelatnosti nužne za odvijanje osnovnog poslovnog procesa J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. „Sarajevo“ali i lokalne zajednice.

“Ovo je ključni razvojni projekat od velike važnosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu od kojeg će benefite imati ekonomija, privreda i turizam, a J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ d.o.o Sarajevo je generator razvoja većine privrednih grana. Izgradnja perimetarske ograde, također je preduslov za realizaciju projekta produženja poletno-sletne staze, koji će omogućiti još bolju povezanost i širenje mreže destinacija”, pojasnili su.