Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

štrajk advokata

Advokati danas idu u obustavu rada. Sud BiH: Isplata dugovanja naredne sedmice

Foto: BIRN

Advokatske komore iz FBiH i RS ranije su uputile dopis Sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada

Advokati iz oba bh. entiteta od danas idu u obustavu rada u predmetima po službenoj dužnosti.

To bi moglo značiti da Sud Bosne i Hercegovine neće moći održavati ročišta o pritvoru ili suđenja gdje osumnjičene ili optužene brane advokati po službenoj dužnosti.

Također, direktno će uticati na odluke o određivanju ili produženju pritvora ili određivanjima mjera zabrane kada je, po ZKP-u, nužno prisustvo branioca.

Dopis Sudu BiH

Advokatske komore iz FBiH i RS ranije su uputile dopis Sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada.

Jedan od zahtjeva je i isplata zaostalih naknada za postupanje po službenoj dužnosti.

Komore su ovaj dopis poslale i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te državnim ministarstvima finansija i pravde jer advokatima, zbog neusvajanja državnog budžeta, nisu isplaćene naknade već pola godine.

Advokati iz RS zahtijevaju da se usvoji tekst Tarife o nagradama i naknadi koji je dostavljen Ministarstvu pravde Republike Srpske još petog decembra prošle godine.

Darko Kremenović, predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske, kaže da će stavove o štrajku, u odnosu na državni nivo, usaglasiti obje komore.

-U odnosu na protest rada pred sudovima u Republici Srpskoj, Advokatska komora Republike Srpske i advokati su jedinstveni i odlučni da proteste ne prekidaju do potpunog ispunjenja zahtjeva, rekao je Kremenović za Detektor.

Predsjednik Advokatske komore Federacije Bekir Gavrankapetanović pojašnjava da svaki od advokata mora odlučiti hoće li učestvovati u štrajku.

– Skupština je donijela odluku, mi smo obavijestili sve da nisu ispunjeni uvjeti koji su traženi, tako da sad ako neko ne poštuje tu odluku, čini disciplinski prekršaj, kaže on te dodaje da nema informacije da li će biti udovoljeno njihovim zahtjevima.

Isplata sljedeće sedmice?

Nakon što je usvojen državni budžet, iz Suda Bosne i Hercegovine za Detektor kažu da bi već naredne sedmice trebali imati novac za isplatu dugovanja advokatima po službenoj dužnosti zbog kojih su ranije najavili štrajk od 1. augusta.

“Kada usvojeni budžet bude operativan, a po posljednjim saznanjima sredstva bi trebala biti raspoloživa u toku sljedeće sedmice, sva potraživanja od strane advokata po službenoj dužnosti će biti izmirena“, najavljuju iz Suda BiH

Ranije je objavljeno da je advokatima počela isplata naknada, ali su se oni žalili da dolazi u “mrvicama“. Tada su iz Suda BiH pojasnili da plaćaju branioce s onoliko novca koliko imaju i redoslijedom kako su i zaprimljeni i evidentirani troškovnici.