Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"bht1"

Ademović o “blokadi” Doma naroda: Ne osjećam se prozvanim u saopštenju Američke ambasade

kemal ademovic
FOTO: Screenshot/BHT1
Kemal Ademović

Ovdje sam došao upravo nakon sastanka sa Konakovićem. Tražio sam ponovo od njega da sjednemo na nivou Trojke

Dom naroda PSBiH nije blokiran, jučer smo usvojili tri važna zakona na evropskom putu BiH. Ustavni sud je crvena linija i ja ću te crvene linije braniti životom, kazao je u emisiji BHT1 uživo zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i član Naroda i Pravde Kemal Ademović.

“Prije svega treba da razbijemo jedan spin koji govori o tome da je Dom naroda PSBiH blokiran i da ne radi. To nije tačno. Dom naroda radi, imali smo nekoliko hitnih sjednica, usvojili smo budžet za ovu godinu. Usvojili smo na jučerašnjoj sjednici 19 od 20 tačaka, među kojima su tri tačke koje su važne na evropskom putu”, pojašnjava Ademović.

On naglašava da je veliki broj zakona iz mape evropskog puta BiH donesen na hitnim sjednicama po skraćenom postupku.

“Zadnji zakon koji je donesen kad sam ja predsjedavao bio je Zakon o sprečavanju pranja novca. Bila je neka blokada, ja sam zakazao hitnu sjednicu i on je usvojen na toj hitnoj sjednici”, kazao je Ademović.

“Četrnaesta hitna sjednica je blokirana zbog toga što su naši koalicioni partneri na nivou države, Klub SNSD-a i Klub HDZ-a glasali da se na dnevni red uvrsti neustavni Zakon o Ustavnom sudu BiH i nije postojao u tom momentu drugi mehanizam nego da se blokira ta sjednica”, smatra Ademović.

Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i Pravda, čiji je član Ademović, smatra da je blokada rada Doma naroda, odnosno nedolazak delegata iz Kluba Bošnjaka na sjednicu bila greška.

“On ima pravo na to. Američka ambasada je kazala da je to bila greška i da treba odblokirati. I ja kažem da treba odblokirati. Ja sam nudio rješenja, zakazao sam sjednicu na kojoj sam nudio izmjene Poslovnika da taj materijal ide na Ustavnopravnu komisiju i da Komisija ocijeni ako je u saglasnosti sa Ustavom, da ide dalje u proceduru. Ako nije u saglasnosti sa Ustavom, onda se izjašnjava Domu naroda i da teče procedura”, navodi Ademović.

Ademović je komentarisao Konakovićevu izjavu da delegati HDZ-a neće podržati sporni Prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH i da je sjednicu trebalo održati.

“Ustavni sud BiH je crvena linija i ja sam rekao da ću te crvene linije braniti životom. U praksi se pokazalo da drugi mehanizmi ne funkcionišu dobro. Kad se povuče vitalni nacionalni interes, to ne prođe i ne bude zadovoljavajuća odluka. U prošlosti nam se desilo da je prošao Zakon o prebivalištvu koji je građane Republike Srpske nesrpske nacionalnosti diskriminirao u pogledu prijave boravišta, tako da se nastavilo etničko čišćenje Republike Srpske. Nakon toga smo izgubili načelnika u Općini Srebrenica”, kazao je Ademović.

On je naglasio da stav Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini smatra potpuno principijelnim i ne osjeća se prozvanim u saopštenju Američke ambasade.

“Oni su potpuno principijelni u odnosu na sve strane političare u BiH koji se bave ovim poslom. Ako je neko blokirao, zašto je blokirao i naći način da se to odblokira. Ja se uopšte ne osjećam prozvanim. Sad sam trenutno na toj funkciji na kojoj jesam i štitim interese građana Bosne i Hercegovine. Jedinstvo Bošnjačkog kluba je izuzetno važno u ovim teškim situacijama i teškim pitanjima. Iako možda imam drugačije mišljenje, ja stojim uz Klub. Kad bih i promijenio mišljenje i otišao sam na sjednicu, to ne znači ništa, jer za kvorum trebaju tri”, kategoričan je Ademović, koji ističe da ova situacija nije poremetila njegov odnos sa Elmedinom Konakovićem.

“Ovdje sam došao upravo nakon sastanka sa Konakovićem. Tražio sam ponovo od njega da sjednemo na nivou Trojke, da razgovaramo o rješenju ovog pitanja. Jedan od modaliteta jeste da naši zastupnici iz Predstavničkog doma daju određene garancije da taj zakon neće proći u Predstavničkom domu ukoliko prođe ovdje u Domu naroda. Ako su voljni da stave potpise, zašto da ne, pa i da Dragan Čović da garanciju kao predsjedavajući Doma naroda koji je već rekao da će HDZ u principu oboriti taj zakon jer je on zaista neustavan”, kazao je, između ostalog, Kemal Ademović u emisiji BHT1 uživo.