Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda psbih

Kriza vlasti: “Nema sjednica dok se sporni zakon ne ukloni s dnevnog reda”

Foto: Hazim Aljović/FENA

“Nećemo učestvovati u radu sjednice dok god je taj sramni prijedlog na dnevnom redu. Nikada nije bilo upitno naše djelovanje u Domu naroda, mi ćemo se odazvati na bilo koju drugu sjednicu”

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović kazao je da će Klub bošnjačkog naroda doći na bilo koju sjednicu tog doma koja se zakaže, redovnu ili hitnu, ako se s dnevnog reda skine neustavni prijedlog Zakona u Ustavnom sudu i mi tražimo da se taj prijedlog zakona povući sa dnevnog reda.

Sjednica Doma naroda danas nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda koji su zahtijevali da se s dnevnog reda skine prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

Foto: Hazim Aljović/FENA
Kemal Ademović

Ademović je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci predložio izmjene Poslovnika u smislu da ne mora biti završena jedna sjednica da bi se započela druga te kako bi se otklonili zastoji u radom, ali da nijedan klub naroda te izmjene nije podržao.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je nakon neodržavanja sjednice najavio zakazivanje hitne sjednice u četvrtak u 12 sati kako bi usvojili materijale o ratifikaciji sporazuma i u vezi berlinskog procesa.

Špirić: Klub Bošnjaka i dalje blokira Dom naroda

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda.

Nikola Špirić (SNSD) kazao je da je to bio drugi pokušaj nastavka prekinute sjednice od 18. marta, na kojoj je na dnevni red uvršten prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud. Delegati iz Kluba Bošnjaka su tada napustili sjednicu i tako onemogućili glasanje.

Foto: Hazim Aljović/FENA
Nikola Špirić

-Klub Bošnjaka i dalje blokira Dom naroda. Kako bismo izbjegli finansijske posljedice po BiH, danas smo se na Kolegiju dogovorili da u četvrtak održimo posebnu sjednicu, gdje će tačke dnevnog reda biti samo sporazumi finansijskog karaktera i eventualno one koje su prihvaćene u Predstavničkom domu, a tiču se evropskog puta BiH – kazao je Špirić.

Marina Pendeš (HDZ BiH) smatra da je današnju sjednicu trebalo održati s obzirom na aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju.

Foto: Hazim Aljović/FENA
Marina Pendeš

-Prije svega zbog obaveza koje imamo prema porodicama stradalih u poplavama i odronima u dijelovima BiH. Trebali smo usvojiti određene sporazume i nastaviti evropski put BiH. Pozivam kolege iz Kluba Bošnjaka da prekinu blokadu rada Doma naroda i da sjednemo za sto, jer Parlament je najviši stepen demokratije – kazala je Pendeš.

Ilija Cvitanović (HDZ 1990) ističe da je na sjednici trebalo obezbijediti pružanje određene finansijske pomoći područjima pogođenim poplavama.

-Evidentno je i jasno da Klub Bošnjaka neće doći ni na jednu narednu sjednicu dok je ovakva situacija, zbog čega sam rekao Neškoviću da bude ruka pomirenja i privremeno povuče prijedlog zakona iz procedure. Nije dobro niti korektno da nemamo Dom naroda u punom legitimitetu i da Vuković ne može preuzeti svoj mandat – naveo je Cvitanović.

Foto: Hazim Aljović/FENA
Ilija Cvitanović

Na dnevnom redu današnje sjednice trebali su se naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.

Džaferović: Ne možemo pristati na raspravu o tako opasnom zakonu

Šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da taj klub ostaje pri ranijoj odluci o neprisustvovanju današnjoj sjednici Doma naroda BiH te da je potpuno bespotrebno bilo zakazivati nastavak te sjednice.

Sjednica Doma naroda danas nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda koji su zahtijevali da se s dnevnog reda skine prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

Foto: Hazim Aljović/FENA
ŠEfik Džaferović

-Nećemo učestvovati u radu sjednice dok god je taj sramni prijedlog na dnevnom redu. Nikada nije bilo upitno naše djelovanje u Domu naroda, mi ćemo se odazvati na bilo koju drugu sjednicu – istakao je Džaferović.

Smatra nepotrebnim pojašnjavanje opasnosti od usvajanja tog zakona.

-Taj zakon predstavlja jedan težak udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer uvodi etničko glasanje i etničku strukturu u Ustavni sud, a predviđa i odlazak stranih sudija. To je sve suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i mi ne možemo na to pristati – zaključio je Džaferović.

Na početku obraćanja medijima, on je izrazio saučešće porodicama stradalih u poplavama u Bosni i Hercegovini te žaljenje što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o proglašenju dana žalosti u cijeloj BiH, već su to uradile entitetske vlade i Vlada Brčko Distrikta.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je nakon neodržavanja sjednice najavio zakazivanje hitne sjednice u četvrtak u 12 sati kako bi usvojili materijale o ratifikaciji sporazuma i u vezi Berlinskog procesa.