Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijateljski meč

Minimalna pobjeda Italije, nastavljen negativan niz Zmajeva

bih italija
Foto: NSBiH

Podmlađeni bh. tim prvih dvadesetak minuta BiH je bio potpuno ravnopravan protivnik, a imao je i dvije prilike za pogodak

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od selekcije Italije sa 1:0, u prijateljskom susretu u Empoliju. Strijelac jedinog gola bio je Fratessi u 38. minuti.

Izabranici selektora Sergeja Barbareza prikazali su dobru i hrabru igru protiv aktuelnog prvaka Evrope, posebno u prvih 45 minuta i na kraju upisali minimalni poraz.

Podmlađeni bh. tim prvih dvadesetak minuta BiH je bio potpuno ravnopravan protivnik, a imao je i dvije prilike za pogodak. Prvi je zaprijetio Hajradinović u osmoj minuti kada je dobro šutirao sa petnaestak metara u donji lijevi ugao gola Italije, ali je golman Donnarumma krajnjim naporom sačuvao svoju mrežu. Dobru priliku imao je i Gazibegović iz slobodnog udarca sa 20 metara u 18. minuti, nakon dobrog prodora Gigovića, ali je golman Italije i ovaj put bio na visini zadatka.

Italijani su također prijetili preko Chiese čiji udarac je odbranio Pirić, a golman reprezetacije BiH iskazao se i nekoliko minuta kasnije kada je zaostavio Fratessija sa kojim se našao oči u oči ali je uspio da mu uđe u šut i “ukrade” loptu iz nogu.

Hajradinović je u 21. minuti imao još jednu priliku, ali je njegov šut izblokirao Darmian.

U posljednjih dvadesetak minuta prvog dijela Italija je preuzela igru, redali su se napadi domaćina, a u 38. minuti postigli su pogodak. Chiesa je dobro ubacio u srce šesnaesterca bh. tima gdje je ostao usamljen Fratessi te iz prve šutirao neodbranjivo u rašlje gola.

U drugom poluvrermenu malo je pao tempo igre. Reprezentacija BiH uglavnom se branila, dok su Italijani imali tri prilike, preko Scamacce, ali je golman Pirić sva tri puta uspio zaustaviti njegove udarce.

Reprezentacija BiH mogla je u sudijskoj nadoknadi do remija s obzirom na to da se Ahmedhodžić iznenada našao oči u oči sa Donnarummom, nakon greške odbrane italijanske selekcije, ali je golman Italije još jednom uspio da sačuva mrežu.

Italijani na kraju mogu biti zadovoljni pobjedom pred nastup na Evropskom prvenstvu gdje će braniti naslov prvaka Starog kontinenta, dok reprezentaciju BiH očekuje pauza do septembra i susreta u A Ligi nacija.