Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proslavljeni stručnjak

Halilhodžić za Fokus o Zmajevima: Ovako ne ide. Primiti pet golova je previše

Foto: NSBiH/Pixsell

Po meni to je malo ružno za samu porodicu, ali i reprezentaciju. Šta se tu dešava, ne znam, ali smatram da se tu mora obaviti jedan dobar razgovor u prisustvu selektora, tehničkog direktora, da se razjasne stvari, da se vidi u čemu je problem

Jedna od najvećih legendi bosanskohercegovačkog fudbala Vahid Halilhodžić je u razgovoru za Fokus kazao da ne treba očekivati brz preokret i neke promjene u fudbalskoj reprezentaciji dolaskom novog selektora i ostalih članova stručnog štaba.

Kako nam je rekao, kriza je prisutna godinama, a rješenja zasad na vidiku nema.

barbarez spahic press
Foto: Harun Muminović/FENA

“Dugo godina bh. fudbal, a samim time i reprezentacija postiže slabe rezultate. Kriza je prisutna već godinama, samo se treneri mijenjaju, a oni na rukovodećim mjestima ostaju. Ne treba očekivati dolaskom Barbareza, Spahića i ostalih, da će doći do nekog brzog preokreta”, govori nam Vaha na početku razgovora.

Nada, ali…

Osvrnuo se i na utakmice protiv Nizozemske i Mađarske u novom izdanju Lige nacija. Ističe da smo u Eindhovenu odigrali razočaravajuće.

“Kada primiš pet golova, to je ipak previše za jednu selekciju. Već u drugoj protiv Mađarske, po priči nekih mojih prijatelja, bilo je to drugačije, požrtvovanija igra, defanzivno sa disciplinom i organizacijom, tako da sam taj rezultat daje nadu da će ubuduće biti bolje”, jasan je bio Halilhodžić.

Dotakli smo priče oko defanzivca Anela Ahmedhodžića i drame, kako u privatnom, tako i poslovnom smislu.

FOTO: A. Durgut/Pixsell

Podsjećamo, Ahmedhodžić se, barem kako je sam objavio, na određeno vrijeme povukao iz reprezentacije BiH.

Velika obaveza

Istovremeno u javnost su isplivali i detalji o njegovom odnosu s ocem, koje ovdje nećemo prenositi, obzirom da je dosad manje-više sve poznato. Naš proslavljeni stručnjak smatra da je sve to jako ružno.

“Posebno što se radi o privatnim porodičnim stvarima koje se iznose na vidjelo. Po meni to je malo ružno za samu porodicu, ali i reprezentaciju. Šta se tu dešava, ne znam, ali smatram da se tu mora obaviti jedan dobar razgovor u prisustvu selektora, tehničkog direktora, da se razjasne stvari, da se vidi u čemu je problem. Treba biti vrlo rigorozan i znati da je poziv da se igra za reprezentaciju jedno priznanje, velika obaveza i ako neko nije spreman da to obavi, dakle sve to što nosi taj poziv u selekciju, onda se tu treba vrlo brzo raskrstiti. Ali treba se također saznati istina i reći je cijeloj fudbalskoj javnosti, jer realno mnogo je priča. Sam igrač kaže da je povrijeđen, drugi kažu da odbija da igra”, izričit je.

BiH stagnira

Kada je u pitanju budućnost bh. nacionalnog tima, naš sagovornik ističe da je kvalitet i talenat tu, ali da mu nije jasno zašto nema i rezultata.

reprezentacija bih barbarez engleska
Foto: NSBIH

“Sve selekcije u regionu napreduju, prije svega Hrvatska, pa Srbija, Slovenija je također počela da igra, vidim Makedoniju, koja je bila vrlo blizu plasmana na neko veliko takmičenje, tu je Crna Gora, sami mi stagniramo. Samo političko stanje u državi je tako teško, pa onda, kakvo je realno stanje među igračima koji igraju. Da li igrači koji brane boje BiH, da li to rade sa požrtvovanjem, ponosom. To ne mogu reći, ali u svakom slučaju ovako ne ide. Tu se mora nešto promijeniti, da bi reprezentacija konačno postigla rezultat, jer cijela javnost očekuje to. Želio bih, kao na kraju krajeva i svi ostali koji navijaju za reprezentaciju, da se to desi i da se stanje promijeni. Sve ove posljednje stvari koje se dešavaju u i oko selekcije, a mislim na Ahmedhodžića, još više baca ružnu sliku na samu reprezentaciju”, zaključuje u razgovoru za Fokus Halilhodžić.