Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ranking za kvalifikacije

BiH treba barem bod u preostale tri utakmice Lige nacija, prijeti nam četvrti “šešir”

sergej barabrez
Sergej Barbarez na treningu uoči Mađarske

BiH je trenutno u trećem šeširu. Ali, ukoliko nastavimo nizati loše rezultate postoji čak mogućnost da ispadnemo i u četvr

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra utakmicu četvrtog kola UEFA Lige nacija. Protivnik je Mađarska, a meč se igra na Bilinom polju.

U prve tri utakmice u Ligi nacija BiH je uspjela uzeti jedan bod i nalazi se na posljednjem mjestu u grupi. Loš bodovni saldo nije neočekivan, s obzirom na protivnike s kojima igramo, ali ono što posebno brine javnost i navijače jeste prilično loša igra koju anaša selekcija pruža pod vodstvom Sergeja Barbareze. Od trenutka kada je Barbarez sjeo na klupu, naš nacionalni tim je u pet utakmica četiri puta poražen i jednom smo odigrali neriješeno. Uz gol razliku 3:11.

Takmičenje u Ligi nacija postaje sve važnije. UEFA mu sve više daje na važnosti. Osim novca i prestiža, kroz Ligu nacija moguće je osigurati i baraž za velika takmičenja, što nam je i uspjelo svojevremeno pod palicom Ivajla Peteva, a sada UEFA to takmičenja koristi i prilikom rangiranja jakosnih grupa za žrijeb kvalifikacije za EP i SP.

Trenutno smo u trećem šeširu

BiH je trenutno u trećem šeširu. Ali, ukoliko nastavimo nizati loše rezultate postoji čak mogućnost da ispadnemo i u četvrti. Šanse za to su male, no nažalost postoje. Ukoliko izgubimo sve preostale utakmice u Ligi nacija (Mađarska – kući, Njemačka – u gostima, Nizozemska – kući), strahovat ćemo od rezultata Bugarske, Izraela, Crne Gore i Sjeverne Irske.

Naime, u slučaju naša tri poraza, tri pobjede Bugara, jedna pobjeda i jedan remi Izraela, je po jedna pobjeda Crne Gore i Sjeverne Irske gurnule bi nas u četvrti jakosni šešir što bi značilo izuzetno teške protivnike u kvalifikacijama za SP 2026.

Statističari su izračunali da su šanse da se svi ti rezultati poklope 0,1 posto.