Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor bh. reprezentacije

Barbarez otkrio zbog čega je večerašnji trening zatvoren za javnost

Meč između BiH i Njemačke igra se u petak od 20 sati i 45 minuta

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak igra meč Lige nacija protiv selekcije Njemačke.

Dario Šarić će propustiti večerašnji trening, potvrdio je to selektor Sergej Barbarez, a potom istakao kako će večerašnji trening propustiti Demirović, Tabaković i Gazibegović, piše N1.

“Demirović i Tabaković kasne. Let je iz Frankfurta, pa smo ih prebacili u Beč. Oba leta su kasnila, trebali su sletjeti u 2, a svi su to pratili. Prvi je to put da sam ja te letove radio, a ne oni. Gazibegovićev let je kasnio, njih trojica su u Beču i čekaju. U deset sati je večeras”, rekao je Barbarez, a potom se osvrnuo na Njemačku:

“Znate da je to moj drugi dom i poštujem tu državu i taj fudbal. Obožavam njihov način fudbala i način sistematizacije. Njihova vizija ja sjajna i postavljanja pitanja kada nešto ne valja. Davao sam izjave za Njemačke medije i pitaju me zašto ih hvalim. Znam sve, pola života sam proveo tamo. Znam koliki je pritisak i koliko ljudi ima tamo. Tamo je teško doći na neki nivo. Da ne budem čovjek koji se ponavlja. Treba biti realan, ali svaka utakmica je za sebe. Zadnji put sam rekao da forma pobjeđuje kvalitet i držat ćemo se toga.”

Osvrnuo se selektor i na probleme sa povredama i eventualni izostanak Amara Dedića.

“Nema niko povrijeđen više, svi su došli nasmijani i to mi je bilo najvažnije da imaju volje i želje”, rekao je Barbarez, a potom se osvrnuo i na činjenicu zbog koje je trening zatvoren za javnost:

“Bit će nas 4-5 na treningu. Sa trojicom koji fale (Demirović, Tabaković, Šarić, Gazibegović), ovo će biti 90% u teretani. Radit će u teretani i zbog toga je trening zatvoren. Iz te prirode ništa drugo.”

Svjestan je selektor da će biti veoma teško u predstojećim mečevima.

“Ne postoji trener koji će reći igrat ću defanzivno i tako igramo. Kada igramo protiv Italijana, Engleza i Mađara u gostima je druga priča, ali kada igramo kući je drugačije. Ovo su velesile, neki igrači i tri koplja ispred naših, ali igramo kući. Atmosfera je bitna. Čitao sam i njihove članke gdje su isticali da je ovo Sergejova prva utakmica kući, moramo biti spremni psihički. Moramo znati naše ciljeve, sve to igra korak po korak i samo tako možemo nešto i napraviti. Tako samo možemo napraviti neki nivo i zadržati ga. To je naša ideja, mislim da sam cijelo vrijeme iskren prema svima i tako razmišljam. Plan postoji i realnost nas može jedino dovesti do nekog cilja”, rekao je selektor.

Šta bi selektora zadovoljilo u predstojeće dvije utakmice?

“Mene kao fudbalera bi zadovoljile dvije pobjede, ali me može zadovoljiti idući korak. Znamo šta su Nijemci i kako će igrati. Oni s kim god igraju igraju isto. Nema tu nekog orijentisana prema protivniku. Tako rade sve velike selekcije. Mađari nas moraju dobiti da zadrže status i Ligi A i bit će teško. Nakon ovih osam utakmica ćemo pričati šta je valjalo, a šta nije. Ima tu još toga za poboljšati, ali idemo korak po korak. Volio bih da igram sa četiri napadača, gledali smo Nijemce koji napadaju sa šest igrača, ali moramo biti realni. Malo je teže napasti njih tako, Kolašinac zna kako je igrati protiv njih, i nisam odavno uživao u utakmici kakvu je Atalanta odigrala protiv njih (Nijemaca). Moramo biti pribrani i to je jedini put naš pravi”, rekao je Barbarez.

Bit će ovo za našeg selektora prva utakmica na domaćem terenu kao selektor, kakve su emocije?

“Volim Zenicu, obožavao sam igrati tamo i ponosan sam što sam igrao tamo. Naježim se kada se sjetim toga i ponosan sam zbog svega. Vidjeti ljude na tribinama, vidjeti vas novinare, ponosan sam. Volim ovu državu kakva god bila i kakve probleme imala. Jučer smo bili u Zenici, namjerno sam želio vidjeti stadion i kamp. Iz šale kažem ‘Zenica je ista kakva je bila kada sam ja igrao’. To je bila emocija najljepša za mene i najljepše vrijeme koje sam proveo. Sjećam se utakmice protiv Belgije i slika tribina, punije možda nikad nije bilo. To je nešto prvo što dođe. Svaka utakmica je bitna, pa i protiv Mađarske prijateljska kada je blato bilo. Živim tu emociju i to volim”, ističe Barbarez.

Meč između BiH i Njemačke igra se u petak od 20 sati i 45 minuta.