Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljen spisak

Barbarez o dva nova pozvana igrača: Trebali donijeti novu dinamiku u reprezentaciji

barbarez spahic press
Foto: Harun Muminović/FENA

Reprezentacija BiH će 7. septembra u Eindhovenu igrati protiv Nizozemske, a tri tri dana kasnije naša selekcija putuje u Budimpeštu na susret s Mađarskom

Selektor Sergej Barbarez i sportski direktor Emir Spahić predstavili su najnovije informacije o seniorskoj nogometnoj reprezentaciji BiH, koju u septembru očekuju prvi mečevi u okviru divizije A UEFA Lige nacija protiv Nizozemske i Mađarske.

Reprezentacija BiH će 7. septembra u Eindhovenu igrati protiv Nizozemske, a tri tri dana kasnije naša selekcija putuje u Budimpeštu na susret s Mađarskom.

Novi igrači u timu

-Zadovoljni smo trenutnom formom naših golmana i želimo osigurati zdravu konkurenciju na tom ključnom položaju. Također, odbrambeni red je u dobrom stanju, iako smo imali manjih problema sa Kolašincem, koji bi trebao biti spreman za nastup – rekao je Barbarez na današnjoj konferenciji za medije.

Dotakao se i novih igrača u timu, ističući dva debitanta u veznom redu – Ifeta Đakovca i Esmira Bajraktarevića, koji bi trebali donijeti novu dinamiku i kvalitetu.

-Posebno se radujemo dolasku Esmira, koji je mlad igrač s velikim potencijalom. Imamo velika očekivanja od njega. Đakovac je sigurno igrač koji će nam donijeti dosta dobrih stvari sa svojom velikom energijom i voljnim momentom. On ima veliku ulogu u svom timu i nadam se da će to prenijeti na ostatak ekipe – naveo je Barbarez i dodao da mnogo očekuje i od Rade Krunića i Benjamina Tahirovića.

Kako je kazao, Krunić se oporavio od povreda, dokazano je dobar igrač i mnogo očekuje od njega, dok je status Tahirovića u Ajaxu trenutno problematičan, međutim on je veliki potencijal za reprezentaciju BiH i od njega očekuje da bude okosnica reprezentacije u narednim godinama. Napomenuo je da računa i na Bašića, kao i na Šarića, Huseinbašića i Burnića, dok Varešanović nije bio zadnji put zbog zdravstvenih problema.

Veliki iskorak Gigovića

-Gigović je napravio veliki korak odlaskom u Bundesligu. On i Tahirović trebaju biti stubovi ove reprezentacije narednih desetak godina. O Džeki ne želimo ni trošiti riječi, jer on je nama jako bitan, a takve igrače trebamo da zadržimo što je duže moguće. Demirović je napravio veliki iskorak i ići ćemo u Leverkusen da ga vidimo u novoj ekipi i u novom sistemu. Tabaković je momak koji zna zašto je tu i sigurno će biti uvijek uz nas- rekao je Barbarez.

Sportski direktor Emir Spahić govorio je o strategiji razvoja mladih igrača i budućnosti omladinskih selekcija.

-Planiramo implementirati novu platformu za praćenje mladih talenata kako bismo osigurali da najbolji igrači dođu u reprezentaciju – rekao je Spahić i demantirao medijske navode o mogućem odlasku s funkcije, objašnjavajući da su svi unutarnji problemi riješeni i da su odnosi unutar saveza stabilni.

Uspjesi Borca i Zrinjskog

Barbarez se osvrnuo na uspjehe Borca i Zrinjskog u evropskih takmičenjima, te izrazio nadu da će ovi uspjesi poslužiti kao inspiracija za nacionalnu selekciju.

-Svi smo ponosni na rezultate naših klubova i vjerujemo da će to pozitivno utjecati na našu reprezentaciju. To je velika stvar za nas i nadamo se da će nastaviti taj put. Ja bih bio najsretniji da smo svi iz naše lige. Zamislite koliko bi bilo jednostavnije da su svi u BiH i da su sat vremena udaljeni jedni od drugih, ali sigurno je da vodimo računa o tome šta se dešava u našoj ligi – objasnio je Barbarez.

Na pitanje o ambicijama za nadolazeće utakmice i cijeli ciklus, Barbarez je naglasio važnost napredovanja tima i dobre pripreme za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

-Naš cilj je da se kontinuirano unapređujemo i postignemo što bolje rezultate – istaknuo je.

Najavio je predpozive za tri fudbalera – Adriana Leona Barišića, Naila Omerovića i Emira Karića – koji će biti u fokusu za buduće utakmice.