Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"petarda" u Eindhovenu

Barbarez i Džeko o uzrocima visokog poraza: Ima tu stvari koje ne štimaju

Foto: NSBiH

Reprezentacija BiH porazom je započela nastup u A ligi nacija, izgubivši od Nizozemske sa 5:2.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Nizozemske sa 5:2, u prvom kolu A Lige nacija u Eindhovenu.

Reprezentacija BiH porazom je započela nastup u A ligi nacija, izgubivši od Nizozemske sa 5:2.

Nizozemci su dominirali većim dijelom utakmice i zasluženo su slavili ubjedljivu pobjedu, a nogometaši BiH su samo na momente pokazali da se mogu nositi sa ozbiljnim reprezentacijama. Uprkos tome, uspjeli su postići dva pogotka.

Golovi iz vlastitih grešaka

Selektor Sergej Barbarez je nakon utakmice kazao kako smo golove primili iz vlastitih grešaka.

-Igrali smo protiv ekipe koja je jedna od najboljih na svijetu. Ako ćete ikoga kriviti, krivite mene. Imali smo problema na početku, bili daleko od protivnika. Mijenjali smo jednom ili dva puta sistem da probamo biti bolji.

Digli smo se sredinom drugog poluvremena. Pokušali sa dva napadača. Primamo tri gola koji dolaze iz naših grešaka. Ako ih uspijemo popraviti, bit će dobro.

Ako nismo u međuprostorima dobro postavljeni, nije dobro. Borili smo se, bilo je i respekta prema protivniku. Iz par šansi smo dali dva gola protiv ovakvog protivnika. Idemo neki naš put, rekao je selektor Sergej Barbarez.

Barbarez je komentarisao i igru Benjamina Tahirovića i Esmira Bajraktarevića. Za neke je Tahirović bio ispod prosjeka.

-Ja vjerujem svojim igračima, kroz njihov trening i zalaganje kao i razgovor moram donijeti neke odluke. To je igrač koji će biti jedan od glavnih nosioca u budućnosti. Imamo mi igrače koji ne igraju i to nosi svoj teret, to znamo, ali ideja je bila startati s njim i Gigovićem, odradili smo šta smo odradili, mijenjali smo sistem u drugom dijelu, pokušali smo da izgledamo bolje, bilo je odličnih faza, vraćanja rezultatskog, primili smo tri gola u produžecima oba poluvremena. Imamo lopte u nogama i primimo golove. Tu ne možete kriviti pojedinca, to su individualne greške koje ovakve reprezentacije ne praštaju, rekao je Barbarez te dodao:

-Ima pozitivnog mnogo, pozitivno je da oni sjede u kabini i da razmišljaju o ovim stvarima te da prihvataju da je bilo grešaka. Mi nismo džaba gdje smo sada. Ima tu stvari koje ne štimaju, treba svemu vremena. Ovo je treća utakmica, 13 treninga smo imali, sve te stvari su bitne kada su ovakve stvari u pitanju. Esmir zaslužuje pohvale, trebao nam je u tom momentu da napravi kreativnu stvar, da odigra muški, da pogodi i sigurno je da će u budućnosti dobiti prostora, ali ćemo mi paziti kako se to dalje razvija, ne bih da previše dižem euforiju, rekao je selektor.

Džeko: Rezultat je previsok

Edin Džeko je potvrdio odličnu formu sa početka sezone. Došao je do 66. kola u reprezentaciji Bosne i Hercegovine

-Mislim da je rezultat od 5:2 prevelik, ali ne mogu reći da je nezaslužen, s obzirom da su imali još nekoliko šansi. Ipak, golove koje su dali su posljedica naših igrača, odnosno izgubljenih lopti, koje se na ovom nivou kažnjavaju. Ako uspijemo da nešto naučimo iz tih grešaka, bićemo na dobrom putu, rekao je Džeko.

Džeko je pohvalio i Bajraktarevića.

-Mali Bajraktarević je odmah ljubio grb BiH poslije asistencije, to treba da se cijeni. Treba mu se dati vremena, iako bude grešaka. Tu smo na neki način da pomognemo mladi igračima koliko se može. Iz grešaka mora da se uči, zaključio je kapiten.