Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mok odlučio

Zimske olimpijske igre 2034. godine u američkom Salt Lake Cityju

Thomas Bach zimske olimpijske igre 2034
FOTO: Greg Martin/IOC
Thomas Bach

Grad iz Utaha, koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2002. godine, bio jedini kandidat za održavanje ovog takmičenja

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dodijelio je u srijedu Zimske olimpijske igre 2034. godine Salt Lake Cityju. “Salt Lake City i Utah su dugogodišnji prijatelji olimpijskog pokreta i uvjereni smo da će organizirati izuzetne Olimpijske i Paraolimpijske igre, baš kao što su to učinili godinama prije. Naslijeđe 2002. je opipljivo i strastveno živo u Utahu. Nasljeđe 2034. počinje danas”, poručio je Thomas Bach, šef MOK-a.

Međutim, već na početku organizatori iz Sjedinjenih Američkih Država su upozoreni da bi mogli biti lišeni Igara ako američke vlasti nastave sa sukobom sa Svjetskom antidoping agencijom.

Uspjeh ponude Salt Lake Cityja bio je unaprijed zaključen s obzirom da je grad iz Utaha, koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2002. godine, bio jedini kandidat za održavanje ovog takmičenja.

Ali u dramatičnom preokretu neposredno prije nego što su članovi odobrili kandidaturu sa 83 glasa za i šest protiv, olimpijski čelnici rekli su da bi Igre mogle biti opozvane ako američki zakonodavci i Američka antidoping agencija (USADA) ne budu usklađeni sa svjetskom organizacijom.

John Coates, predsjedavajući pravne komisije MOK-a, rekao je da je ugovor grada domaćina kojim se potvrđuje pravo Salt Lakea na organiziranje Igara izmijenjen kako bi se omogućilo MOK-u da oduzme Igre ako američke vlasti ne poštuju “vrhovni autoritet” WADA-e.

“Obavezno i pod moranje”

Coates je rekao da je “obavezno i pod moranje” da američke vlasti poštuju WADA-u.

“MOK je pojačao sadašnji jezik ugovora o domaćinu Olimpijskih igara kako bi zaštitio integritet međunarodnog antidoping sistema i omogućio MOK da raskine ugovor o domaćinstvu Igara e u slučajevima kada vrhovni organ, Svjetska antidoping agencija, se ne poštuje u potpunosti ili ako je primjena Svjetskog antidoping kodeksa ometana ili potkopana”, rekao je Coates.

USADA je bila glasni kritičar WADA-e veći dio protekle decenije, a te tenzije su eskalirale ove godine nakon što su izvještaji u aprilu otkrili da su 23 kineska plivača bila pozitivna na zabranjenu supstancu uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, ali im je naknadno odobreno takmičiti se na Igrama.