Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bacanje kugle

Zerina Bešlija s hicem od 13.75 metara nije uspjela izboriti finale na EP-u za juniore

zerina beslija
Zerina Bešlija

Bešlija je svoj najduži hitac ostvarila već u prvoj seriji, u drugoj je prestupila, dok je u trećoj bacila 12.84 m

Bosanskohercegovačka reprezentativka Zerina Bešlija nije uspjela izboriti plasman u finale u bacanju kugle na Evropskom atletskom juniorskom prvenstvu (U18), koje je danas počelo u slovačkom gradu Banska Bystrica te koje se završava 21. jula.

Bešlija je današnjim kvalifikacijama nastupila u grupi B te s dužinom 13.75 metara osvojila pretposljednje, 11. mjesto, dok je ukupno zauzela 18. mjesto, od ukupno 19 takmičarki koje su ostvarile plasman u kvalifikacijama.

Bešlija je svoj najduži hitac ostvarila već u prvoj seriji, u drugoj je prestupila, dok je u trećoj bacila 12.84 m. Najbolji lični rezultat Bešlije iznosi 14.61 metar i ostvarila ga je ove sezone, a ta je dužina bila dovoljna za plasman u finale na ovom EP-u.

Norma za direktan plasman u finale iznosila je 16.60 metara, a tu je dužinu u njenoj grupi prebacila samo Grkinja i ukupna pobjednica kvalifikacija Anastasia Mihaela Andreadi (17.37 m). Kvalifiakcionu normu prebacilo je ukupno samo pet takmičarki, od koji su četiri iz grupe A.

Preostalih sedam u finale je ušlo po plasmanu. Posljednja je s 14.54 metra u finale ušla Šveđanka Elin Runemar.

Sutra će, sa početkom u 13 sati, u kvalifikacijama u disciplini bacanja kugla za juniore (5 kg) nastupiti Zeničani Enhar Mahmič (lični rekord 17.51 m) i Almin Talić (17.19 m), a u subotu, u 9.05 sati, Sarajka Emina Omanović nastupit će u kvalifikacijama skoka u dalj.

Omanović ima lični rekord od 5.94 metara, dok je ove sezone najduže skakala 5.81 m. Na ovogodišnjem prvenstvu nastupit će 1.133 predstavnika iz 48 država, od čega je 583 juniora i 550 juniorki.