Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

olimpijske igre

Teddy Riner ispisao istoriju olimpijskih igara, prvi džudista koji je uzeo četiri zlatne medalje

Teddy Riner
Teddy Riner

Teddy Riner koji je uz proslavljenu atletičarku Marie-Jose Perec upalio olimpijsku baklju, ima i bronze iz Pekinga i Tokija u pojedinačnoj konkurenciji

Francuski džudista Teddy Riner (35) upisao se u olimpijsku istoriju postavši prvi džudista koji je osvojio četiri olimpijska zlata. 

Riner je u finalu kategorije preko 100 kilograma ipponom pobijedio svjetskog prvaka Koreanca Kima Mina-jonga postavši prvi džudista u istoriji sa četiri olimpijska zlata, te prvi sa šest olimpijskih medalja.

“Teddy Bear”

“Teddy Bear”, kako ga zovu Francuzi je osvojio pojedinačne zlatne olimpijske medalje u Londonu (2012), Rio de Janeiru (2016) i u Parizu (2024), a ima i ekipno zlato iz mješovitih timova iz Tokija. Još jedno zlato mogao bi osvojiti u subotu u takmičenju mješovitih timova.

– Postati olimpijski prvak pred ovakvom publikom, s porodicom i prijateljima, nešto je iznimno. Jako sam sretan i zadovoljan, proslavit ćemo ovu medalju u nedjelju, još nismo završili parišku priču – kazao je Teddy Riner za francusku televiziju.

Tri pojedinačne zlatne medalje u džudou ima i sjajni Japanac Tadahiro Nomura koji je u kategoriji do 60kg pobijedio u Atlanti (1996.), Sydneyju (2000.) i Ateni (2004.).

Riner, koji je uz proslavljenu atletičarku Marie-Jose Perec upalio olimpijsku baklju, ima i bronze iz Pekinga i Tokija u pojedinačnoj konkurenciji.

Nevjerovatnom nizu medalja dodajmo i čak 11 naslova svjetskog prvaka, te pet zlatnih medalja sa evropskih prvenstava.

Bronzane medalje osvojili su Tadžikistanac Temur Rakhimov i Uzbekistanac Alisher Jusupov.

Zlato za Brazilku Beatriz Souza

U ženskoj konkurenciji na programu je bila disciplina +78 kg, a zlato je osvojila Brazilka Beatriz Souza koja je u finalu bila bolja od Izraelke Raz Hershko.

Bronzane medalje osvojile su Francuskinja Romane Dicko i Koreanka Kim Ha-yun, javlja Hina.