Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjedočenje rodice: Reeva Steenkamp nije voljela Oscara Pistoriusa

pistorius

Reeva Steenkamp nije voljela svog momka, bivšeg južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, optuženog za njenu smrt 2013. godine, izjavila je rodica bivšeg modela Kim Martin koja je danas svjedočila u sudnici Vrhovnog suda u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici, javlja Anadolu Agency (AA).

Pistorius je u rano jutro 14. februara 2013. godine na Dan zaljubljenih u zajedničkom domu u Pretoriji ispalio četiri smrtonosna hica u Steenkampovu, koja se nalazila u kupatilu nedaleko od njihove spavaće sobe, ali je tokom cijelog sudskog postupka tvrdio da se “kaje, da je djevojku zamijenio sa provalnikom i da je pucao u samoodbrani”.

Martin, posljednji svjedok na suđenju koje je počelo u ponedjeljak, izjavila je da ne vjeruje u verziju priče koju je tokom cijelog postupka iznosio Južnoafrikanac.

“Nikad ga nisam čula da se izvinio. Ne vjerujem da je cijela priča ispričana. Samo smo željeli istinu”, izjavila je Martin.

Kada ju je odbrana upitala da govori o ljubavnoj vezi para, Martin je odgovorila da je Steenkampovoj Pistorius bio drag, ali da tu “nije vidjela ljubav”, prenosi BBC.

U prepunoj sudnici Vrhovnog suda u Pretoriji jučer je svjedočio i otac Reeve, Barry Steenkamp (73). U potresnom svjedočenju i prvom pojavljivanju na sudu pred ubicom kćerke, Steenkamp je rekao da je njegova, sada već razorena porodica oprostila Pistoriusu, ali da on mora platiti za ono što je učinio.

Nakon sedmodnevnog suđenja koje je počelo u ponedjeljak biće poznato koliku kaznu će dobiti paraolimpijac koji je tokom suđenja negirao svjesno ubistvo te je tvrdio da je mislio da se, umjesto Steenkamp, u kupatilu nalazio provalnik.

On je krajem 2015. godine pušten iz zatvora u kućni pritvor godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva djevojke.

Tužioci su potom zatražili prekvalifikaciju ubistva iz nehata u klasično ubistvo, što je sud i potvrdio ne precizirajući tada visinu kazne koju će Pistorius izdržavati.