Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spektakl

Svečanom ceremonijom zatvorene Olimpijske igre u Parizu

olimpijske igre pariz
FOTO: @Olympics / Twitter

Boje BiH u Parizu je branilo je pet sportista plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić

Svečanom ceremonijom zatvorene su 34. Ljetne Olimpijske igre u Parizu. Nakon više od dvije sedmice sporta prepunog akcije, u Parizu je održana svečana ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara 2024. Francuzi su pripredili produkcijski spektakularnu ceremoniju zatvaranja.

Boje BiH u Parizu je branilo je pet sportista plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić. Nažalost, i na ovim smo OI ostali bez ijedne osvojene medalje.

Olimpijska zastava spuštena je s jarbola i otišla je u ruke gradonačelnici Pariza Anne Hidalgo, koja ju je predala Thomasu Bachu, a on gradonačelnici Los Angelesa, grada u kojem će se održati sljedeće OI, Karen Bass. 

Uslijedila je himna Sjedinjenih Američkih Država, gdje će se održati sljedeće Olimpijske igre 2028. godine, a onda se na sceni pojavio Tom Cruise, koji je uzeo olimpijsku zastavu, sjeo na motocikl i “odnio” je u Los Angeles.

“Posebna hvala svim divnim volonterima. Zauvijek ćete biti u našim srcima. Dragi francuski prijatelji, vi ste se zaljubili u Olimpijske igre. I mi smo se zaljubili u sve vas. Hvala Parizu, hvala Francuskoj. Živjele Olimpijske igre. Živjela Francuska”, bile su završne riječi predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

“Igre 34. Olimpijade proglašavam zatvorenim. U skladu sa tradicijom pozivam mlade svijeta da se okupe za četiri u Los Angelesu”, poručio je na kraju Bach.

Događaj u Stade de France osiguravao je velik broj policajca i sigurnosnog osoblja.