Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formula 1

Russell ostvario drugu pobjedu u karijeri, detalj iz 64. kruga je bio ključan

Foto: F1

Ključni trenutak utrke dogodio se u 64. krugu kada je Norris pokušao preteći vodećeg Verstappena, no došlo je do kontakta njihovih bolida

Britanac George Russell u Mercedesu pobjednik je Velika nagrade Austrije na stazi Red Bull Ring u Spielbergu, 11. utrke svjetskog prvenstva formule 1.

Druga je to pobjeda za 26-godišnjeg Engleza u karijeri nakon je što je prvu ostvario 2022. u Sao Paulu.

“Yabadabadoo”, vikao je oduševljeni Russell u radio.

“Nije gotovo dok nije gotovo,” dodao je. I bio je u pravu Mercedesov pilot koji je na najbolji mogući način iskoristio borbu Landa Norrisa u McLarenu i Maxa Verstappena u Red Bullu za pobjedu koja je završila njihovim sudarom.

Kontakt Norrisa i Verstappena

Ključni trenutak utrke dogodio se u 64. krugu kada je Norris pokušao preteći vodećeg Verstappena, no došlo je do kontakta njihovih bolida.

Norrisu je pritom probušena stražnja desna, a Verstappenu lijeva guma, pa su obojica bila prisiljeni ići u boks, ali je Norris morao odustati.

George Russell je preuzeo vodstvo, a Verstappen je naknadno proglašen krivim za udes zaradivši 10 sekundi kazne.

Suci su ocijenili da je Verstappen skrenuo lijevo u zavoju 3 što je dovelo do kontakta koji je na kraju izbacio Britanca iz ove utrke. Aktualni svjetki prvak je bio ljut zbog kazne.

“To je jednostavno smiješno,” kazao je.

Drugo mjesto sa 1.9 sekunde zaostatka osvojio je Australijanac Oscar Piastri u McLarenu, dok je treći bio Španac Carlos Sainz u Ferrariju sa 4.53 sekunde zaostatka.

Četvrto mjesto je osvojio Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu, dok je Verastappen u Red Bullu na koncu bio peti.

Verstappen vodi u ukupnom poretku sa 237 bodova, Norris je drugi sa 156 bodova, dok je treći Monegažanin Charles Leclerc u Ferrariju sa 150 bodova. Slijede Sainz (135), Perez (118), Piastri (112)…

U poretku konstruktora Red Bull je na vrhu sa 339 bodova ispred Ferrarija koji ima 276 i McLarena sa 250 bodova.

Sljedeća utrka SP-a vozi se između 5. i 7. srpnja u britanskom Silverstoneu.