Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika karijera

Rudy Fernandez završio igračku karijeru

Foto: Facebook

Kapiten španske košarkaške reprezentacije Rudy Fernandez, koji je posljednjih 13 godina igrao za Real Madrid, u petak je u dobi od 39 godina završio igračku karijeru.

“Povlačim se s osjećajem da sam bio posvećen svakoj ekipi ili klubu u kojem sam bio”, priopćio je Fernandez preko društvene mreže X.

Klupska legenda

“Nisam niti sanjao da ću letjeti tako brzo i visoko te se takmičiti ravnopravno sa svakim koga bih imao ispred sebe”, dodao je.

Zasad je nepoznato čime će se baviti. Poručio je da je došao trenutak da “izgradi novi put” i “bude više nego ikada s porodicom”.

Španski prvak Real Madrid priopćio je u petak da je Fernandez “klupska legenda”.

“Od svog dolaska ovdje 2011. bio je referentni igrač i jedan od velikih lidera ekipe, i to tokom jednog od najuspješnijih razdoblja u historiji kluba”, naveli su.

Fernandez je sa 754 nastupa treći igrač po broju odigranih utakmica za Real Madrid. Pritom je osvojio 26 titula, od čega tri Eurolige. Ovaj mjesec je kao kapiten predvodio Španiju na Olimpijskim igrama u Parizu, čime je postao španski igrač s najviše nastupa na OI. Učestvovao je na šest Igara od 2004. u Ateni. Za Španiju je sakupio 266 nastupa, najviše u historiji.

Sve osvojio

S tom reprezentacijom je osvojio šest zlatnih medalja. Bio je svjetski prvak 2006. i 2019. te evropski prvak 2009., 2011., 2015. i 2022. Osvojio je bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2016. i Evropskom prvenstvu 2013.

Nastupao je i za katalonskog prvoligaša Joventut te američke NBA timove Portland Trail Blazers i Denver Nuggets, prenosi Hina.