Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevjerovatna sudbina

Prije 15 mjeseci morski pas joj odgrizao nogu, a sada se bori za olimpijsko zlato

Foto: Screenshot

Na 23. rođendan doktori su joj amputirali lijevu potkoljenicu.

Američka paraolimpijka Ali Truwit (24) izgubila je nogu u napadu morskog psa prije manje od 15 mjeseci, a sutra će se takmičiti za zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Truwit je ostala bez noge nakon što ju je morski pas napao dok je bila na odmoru s prijateljicom. Zbog zadobivenih povreda postala je osoba s invaliditetom.

“Pokušavali smo odbiti morskog psa, ali me ugrizao za nogu. Prva misao koja mi je prošla kroz glavu bila je: jesam li poludjela ili stvarno nemam nogu? To je bila nevjerovatno teška pomisao, ali smo odmah počeli plivati i boriti se za svoje živote. Dugo smo trenirali plivanje, što nam je pomoglo da se vratimo do čamca u moru”, izjavila je Truwit.

Nakon toga je avionom prebačena u New York, gdje je prošla kroz tri operacije.

Na 23. rođendan doktori su joj amputirali lijevu potkoljenicu. Uprkos teškoj rehabilitaciji Truwit se vratila plivanju, iako je proces bio izuzetno izazovan.

“Posljednji put kad sam čula zvuk vode plivala sam za svoj život. Sjećam se svakog trenutka napada, bila sam pri svijesti i zato mi je bilo teško ponovno čuti zvuk vode bez sjećanja na taj događaj”, rekla je Truwit. “Iako sam izgubila nogu, nisam izgubila ljubav prema vodi. Voda i plivanje su moje prve ljubavi”, dodala je.