Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinut meč EP-a u Skoplju: Grkinje napustile teren zbog trenirki domaćina

rukometna lopta

Utakmica Eropskog prvenstva za rukometašice do 17 godina između Grčke i Makedonije u Skoplju prekinuta je u 32. sekundi.

Rukometašice Grčke napustile su teren jer je na trenerkama stručnog štaba njihovih rivalki pisalo ”Macedonia”, javlja Anadolu Agency (AA).

Grkinje su se poslije zagrijavanja i prije intoniranja nacionalnih himni povukle sa terena. Međutim, vratile su se iz svlačionice nakon višeminutnog razgovora čelnika Evropske rukometne federacije (EHF) sa rukovodstvom njihovog nacionalnog tima.

Susret je počeo, ali je selektor Grkinja zatražio time-out u 32. sekundu, kada je definitivno povukao ekipu sa terena zato što članovima stručnog štaba Makedonki na trenerkama piše ”Macedonia”.

Odmah je od strane EHF-a pokrenut postupak protiv Grčke rukometne federacije, a Disciplinski odbor je utvrdio da su Grkinje morale igrati utakmicu prema propisima EHF-a.

Grčki tim je tako odmah isključen iz ostatka takmičenja, a Makedonke su slavila za zelenim stolom rezultatom 0:10 i osvojila dva boda.

Grčka rukometna federacija kažnjena je i novčanom kaznom u iznosu od 25.000 eura, a moguć je i zahtjev za naknadu štete organizatorima.

Grci imaju pravo na žalbu, ali s obzirom na činjenicu da je u prvenstvo u toku žalba neće imati učinka na odluku o suspenziji.

Radi spora sa Grčkom od sticanja nezavisnosti 1991. godine Makedonija u svim međunarodnim institucijama priznata je pod nazivom ”Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija”, jer njihova sjeverna pokrajina zove se Makedonija, pa Grci koji žive u njoj nazivaju se Makedoncima.