Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

olimpijske igre

Posljednje zlato u Parizu osvojile su američke košarkašice

francuska kosarkasice
FOTO: Screenshot

Pobjedom u finalu, košarkašice SAD-a osigurale su svojoj zemlji da opet završi na vrhu liste osvajača medalja

Posljednji set zlatnih odličja na Olimpijskim igrama pripao je američkim košarkašicama koje su u finalnom susretu bile bolje od Francuskinja 67:66 (15:9, 10:16, 20:18, 22:23).

Na samom kraju susreta Francuske košarkašice imale su tri poena zaostatka i nekoliko sekundi da pokušaju ubaciti tricu za produžetak. Gabby Williams uspjela je pogoditi sa zvukom sirene, ali je gazila crtu za tri poena i tako su Amerikanke došle do minimalne pobjede 67:66. Nakon pregledane snimke sudije su potvrdile da je to bio šut za dva. Fracuskinje su se hvatale za glavu, svjesne da su ih centimetri dijelili od produžetaka.

A'ja Wilson je s 21 poenom i 12 skokova predvodila Amerikanke, elsey Plum i Kahleah Cooper su dodale po 12, dok je Williams s 19 poena bila najefikasnija kod Francuske.

Američke košarkašice ovime su upisale svoju 61. uzastopnu pobjedu na olimpijskim igrama i osmo uzastopno zlato. Posljednji poraz doživjele su još u Barceloni 1992. kad ih je u polufinalu pobijedila reprezentacije Zajednice nezavisnih država (bivši SSSR).

Pobjedom u finalu, košarkašice SAD-a osigurale su svojoj zemlji da opet završi na vrhu liste osvajača medalja. Ovo je bilo 40. zlato za SAD, isti broj zlata osvojila je i Kina, no SAD su osvojile 44 srebra, a Kina 27.

Iza SAD-a i Kine na listi osvajača medalja slijede Japan, Australija, Francuska, Nizozemska, Velika Britanija, Južna Koreja, Italija, Njemačka itd.