Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polio je benzinom i zapalio: Ubica ugandske maratonke umro u bolnici

Foto: X

Ugandska atletičarka bit će pokopana u subotu uz vojne počasti, naime Cheptegei je bila pripadnica Ugandskih narodnih odbrambenih snaga (UPDF)

Bivši partner ugandske atletičarke Rebecce Cheptegei (33), koji je optužen da ju je ubio tako što ju je polio benzinom i zapalio, preminuo je u bolnici od opeklina zadobivenih tijekom napada, izvijestio je kenijski list The Star.

Prema policijskom izvještaju, osumnjičenik identificiran kao Dickson Ndiema Marangach je 1. septembra ušao na imanje Rebecce Cheptegei u kenijskom Endebessu dok je ona bila u crkvi sa svojom djecom. Kad su se vratili iz crkve, polio ju je benzinom i zapalio pred očima djece, dviju djevojčica od 9 i 11 godina.

Takmičila se na Olimpijskim igrama

Cheptegei, koja se takmičila u maratonu na Olimpijskim igrama u Parizu, pretrpjela je opekline na više od 75% tijela i umrla je četiri dana kasnije. Njezin ubica, koji je u napadu pretrpio opekline na 30 % tijela, je preminuo u ponedjeljak navečer na odjelu intenzivne njege iste bolnice, izvijestio je The Star.

Ugandska atletičarka bit će pokopana u subotu uz vojne počasti, naime Cheptegei je bila pripadnica Ugandskih narodnih odbrambenih snaga (UPDF).

Premda je živjela u Keniji, bit će pokopana u Bukwou, koji se nalazi u istočnom dijelu Ugande.

Njezino ubistvo izazvalo je emocije i ogorčenje diljem svijeta. Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, Stephane Dujarric, “snažno” je osudio ubistvo, “koje ilustrira širi problem koji se prečesto ignorira”, problem nasilja nad ženama.

Ona je već treća poznata sportašica koja je ubijena u Keniji posljednjih godina.

U oktobru 2021. je Agnes Jebet Tirop (25), olimpijska trkačica i dvostruka osvajačica bronzane medalje na 10 km na svjetskom prvenstvu (2017, 2019) i četvrta na OI u Tokiju, izbodena na smrt u svom domu u Itenu. Za njezino ubistvo optužen je suprug Ibrahim Rotich.

Iduće godine je atletičarka Damaris Muthee Mutua pronađena zadavljena, a za ubistvo je osumnjičen njezin momak Koki Fai koji je još u bijegu.

Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) navodi podatak od čak 725 žena ubijenih u Keniji u rodno uvjetovanim ubistvima 2022. godine.