Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pezer sutra završava pripreme na Vlašiću za OI u Parizu

mesud pezer
FOTO: Fena

– Očekujem da budem bolje plasiran nego u Tokyu, ali i da ostvarim dobar rezultat – rekao je Pezer

Bosanskohercegovački bacač kugle i jedini bh. atletski predstavnik na 33. olimpijskim igrama u Parizu, Zeničanin Mesud Pezer, sutra završava 20-dnevne visinske pripreme za najveću ovogodišnju svjetsku sportsku smotru, koja se održava od 26. jula do 11. augusta.

Pezer je prvobitno bio planirao i da, a nakon što je krajem prošlog mjeseca ponovo postao seniorski državni prvak, proteklog vikenda izvan konkurencije nastupi i na Državnom prvenstvu za juniore i juniorke. U dogovoru s trenerom Mehmedom Skenderom, međutim, odlučio je da propustiti nastup u Zenici pa će posljednji nastup pred put u Pariz imati u nedjelju na mitingu u Luksemburgu.

-Osjećam se dobro, zdrav sam i ništa me ne boli, a na Vlašiću smo odradili sve što smo bili i planirali. U subotu putujem u Luksemburg, gdje ću nastupiti na mitingu te provjeriti trenutnu formu, a odmah se u ponedjeljak vraćam kući te sa svojim trenerom i džudistima naredne srijede krećem za Pariz – ističe Pezer, koji napominje kako će u petak prisustvovati pres-konferenciji u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine te tom prilikom zadužiti i opremu za Pariz.

Treći nastup na olimpijadama

Što se tiče nastupa u Parizu, gdje treba upisati treći nastup na olimpijadama, ističe kako je cilj ponovo plasman u finale, ali da očekuje i svoj do sada najuspješniji nastup.

U brazilskom Rio de Janeiru 2016., s dužinom 19,55 metara, takmičenje je završio u kvalifikacijama i na 24. mjestu, a 2020. u Tokyu, nakon što je s dužinom 21.33 m bio drugi u kvalifikacijama te ispunio normu za finale (21.20 metara-op.a.), u finalu je zauzeo 11. mjesto, s dužinom 20,08 metara.

– Očekujem da budem bolje plasiran nego u Tokyu, ali i da ostvarim dobar rezultat. Ne znam koliko će iznositi ovog puta norma za finale, ali znam da će konkurencija biti izuzetno žestoka. Sigurno da nikada i nije bila jača. Favoriti su Amerikanci Ryan Crouser, Joe Kovacs i Payton Otterdhal, zatim Tom Walsh sa Novog Zelanda, Italijan Leonardo Fabri, koji je nedavno postao evropski prvak s novim rekordom evropskih prvenstava. Sve su to bacači koji će se boriti za medalje te, ako bude njihov dan te ako podbaci glavni favorit Crouser, mogu osvojiti i zlato – smatra Pezer.

Bio peti na dvoranskom SP

Lični rekord ostvario je na mitingu u švedskom gradu Växjö 13. augusta 2019. godine, kada je bacio 21.48 metara, dok je u februaru ove godine, na takmičenju u dvorani u Beogradu ostvario dužinu novog ličnog i državnog dvoranskog rekorda – 21.42 metra, a što je ujedno i njegov najbolji ovosezonski hitac.

Na otvorenom je najduže bacao 21.04 metra, a to je dužina s kojom je pobijedio na ovogodišnjem Međunarodnom mitingu u Zenici. Pezer je vlasnik i bh. rekorda za junior, koji iznosi 20.44 metra te s kojim je u italijanskom Rietiju, 18. jul 2013. godine, postao evropski juniorski prvak 20.44 metra.

Pezer je najuspješniji nastup u konkurenciji seniora na velikim takmičenjima imao 2018. godine, na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu, kada je s tadašnjim dvoranskim rekordom BiH – 21.15 metara, bio peti.