Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povrede ga uništile

Najtužnija priča iz NBA došla do kraja: Derrick Rose završio karijeru!

Foto: Screenshot

Odigrao je samo 77 utakmica u posljednje tri sezone, uključujući 24 u svojoj jedinoj sezoni u Memphisu, gradu u kojem je glumio u koledž ekipi koja je napredovala do utakmice nacionalnog prvenstva 2008. godine.

Bivši MVP NBA lige i jedan od najomiljenijih košarkaša u posljednjem desetljeću Derrick Rose povukao se iz košarke.

U karijeri koja je trajala 16 godina, ali i koja je bila obilježena teškim povredama koljena, zbog kojih nije mogao ni pokazati dodatno šta sve može i zna, Rose se zahvalio svima.

“Znajući da sam dao sve od sebe ovoj igri, osjećam se samouvjereno, rekao je Rose ESPN-u. Košarka je bila samo početak za mene. Sada je važno da dam sve mojoj porodici, koja to zaslužuje”, rekao je.

Rose (35) svoju je odluku objavio na društvenim mrežama u četvrtak ujutro. Također je zakupio stranice u lokalnim novinama šest NBA gradova u kojima je igrao — Chicagu, New Yorku, Clevelandu, Minneapolisu, Detroitu i Memphisu — kako bi zahvalio svakoj bazi navijača.

Rose je stigao u ligu kao prvi izbor na draftu 2008., a izabrao ga je voljeni Chicago Bulls. Plejmejker se brzo pojavio kao jedna od najuzbudljivijih mladih zvijezda NBA lige, dominirajući i zasljepljujući svojom kombinacijom atleticizma i neustrašivosti.

Rose je osvojio priznanje “Rookieja” godine 2008-09 i učestvovao je na All-Star utakmicama sljedeće tri sezone. Postao je najmlađi MVP u historiji NBA lige, osvojivši tu čast kao 22-godišnjak u sezoni 2010.-2011., kada je imao prosjek od 25,0 poena i 7,7 asistencija po utakmici da bi doveo Bullse do najboljeg rekorda lige od 62-20 prije nego što su postigli ulazak u finale Istočne konferencije.

Roseove karijere krenula je nizvodno se kada je pokidao ligamente koljena u prvom kruga doigravanja 2012. godine. Propustio je cijelu sljedeću sezonu i bio je ograničen na samo 10 utakmica u sezoni 2013-14.

Rose je karijeru završio s prosjekom od 17,4 poena i 5,2 asistencije u 723 odigrane utakmice, uključujući 518 startova.

Odigrao je samo 77 utakmica u posljednje tri sezone, uključujući 24 u svojoj jedinoj sezoni u Memphisu, gradu u kojem je glumio u koledž ekipi koja je napredovala do utakmice nacionalnog prvenstva 2008. godine.