Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Virus cirkulira

Najmanje 40 sportista na Olimpijadi pozitivno na koronu

covid 19 koronavirus
Foto: Federalno ministarstvo zdravstva

I dalje prisutan u svijetu

Najmanje 40 sportista koji učestvuju na Olimpijskim igrama pozitivno je testirano na covid-19, ali situacija nije iznenađujuća zbog porasta slučajeva diljem svijeta, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Nije iznenađujuće vidjeti zaražene sportiste, jer virus prilično brzo cirkulira u drugim zemljama,” rekla je dr. Maria Van Kerkhove, voditeljica WHO-za pripravnost na epidemiju i pandemiju, tokom brifinga za novinare u Ženevi.

Virus kruži u svim zemljama

“Posljednjih mjeseci, mnoge su zemlje doživjele epidemije covida-19, uključujući i Olimpijske igre, gdje je najmanje 40 sportista bilo pozitivno,” kazala je, dodavši kako je Organizacijski odbor u saradnji s WHO-om “razmotrio sve različite pristupe koje je potrebno primijeniti tokom masovnih okupljanja poput Olimpijskih igara i poduzeo prave korake”, prenosi Hina.

Naglasila je da je virus “još uvijek vrlo prisutan” u svijetu, kružeći “u svim zemljama”.

Podaci koje je WHO prikupio sistemom nadzora u 84 zemlje pokazuju da je postotak pozitivnih testova porastao posljednjih sedmica.

Povećan broj hospitalizacija u nekoliko zemalja

Ovo povećanje “dovelo je do povećanja broja hospitalizacija i smrti u nekoliko zemalja”, rekla je Van Kerkhove.

“Sve u svemu, stopa pozitivnih testova veća je od 10 posto, ali ta brojka varira od regije do regije,” s primjerice stopom većom od 20 posto u Evropi, navela je.

Napomenula je da ovako velika cirkulacija covida-19 “nije uobičajena” u ovoj sezoni jer epidemije respiratornih virusa imaju tendenciju razbuktati se kada je hladno.