Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. košarkaška legenda

Na današnji dan prije pet godina umro je Sabit Hadžić

Ljubljana: Adecco Pokal EX-YU 2011, Makedonija – BiH
06.08.2011., Arena Stozice, Ljubljana - U Stozicama se odrzava prvo izdanje prijateljskog kosarkaskog turnira pod nazivom Addeco pokal EX-YU 2011. na kojem nastupaju svih sest bivsih jugoslavenskih republika: BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija. Makedonija - BiH. Sabit Hadzic terner BiH.rPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Legendarnog košarkaša i stručnjaka srce je izdalo u 61. godini života

Na današnji dan prije tačno pet godina preminuo je bivši selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Sabit Hadžić.

Legendarnog košarkaša i stručnjaka srce je izdalo u 61. godini života.

Većini ljubitelja košarkaše u Bosni i Hercegovini, a i šire, Hadžić je bio poznat po nadimku Sabe.

Rođen je 7. augusta 1957. godine. Bio je član generacije Košarkaškog kluba Bosna iz Sarajeva koja je postala prvak Evrope 1979. u Grenoblu, a pet godina kasnije s reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

Selektor nacionalnog tima Bosne i Hercegovine bio je u dva navrata, od 1997. do 2001. godine, te od 2010. do 2012. godine.

Hadžić je vodio najbolju bh. selekciju na četiri Eurobasketa (1997., 1999., 2001. i 2011.) i apsolutni je rekorder po tom pitanju. I danas mnogi pamte Sabetove velike pobjede na klupi reprezentacije, poput onih protiv Hrvatske i Litvanije, navodi se na internet stranici Košarkaškog saveza BiH.