Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mlade bh. rukometašice pripremaju se u Visokom

rukomet

Ženska juniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine (U20) od 18. do 20. marta u Vrnjačkoj Banji učestvovat će na kvalifikacionom turniru za nastup na Svjetskom prvenstvu.

Uz ekipe Bosne i Hercegovine i domaćina Srbije u Četvrtoj kvalifkacionoj grupi još će igrati selekcije Portugala i Holandije, a samo će prvoplasirana ekipa izboriti nastup na SP-u koje će od 3. do 15. jula biti održano u Rusiji.

Nakon prvog okupljanja u Hadžićima u januaru, bh. juniorke u Visokom obavljaju završnu fazu sedmodnevnih priprema, a u četvrtak putuju u Srbiju.

Po riječima selektora Nermina Djane naše mlade rukometašice na pripreme su došle znatno spremnije u odnosu na januar.

– Radimo dva puta dnevno, uslovi u Franjevačkoj gimaniziji u Visokom su idealni. Imamo sve potrebne uslove za normalan i kvalitetan rad – kazao je selektor.

O šansama mladih bh. rukometašica u kvalifikacijama, Djana ističe da protivničke ekipe imaju kontinuitet duži niz godina i da su u prednosti nad našim timom.

– Mi ćemo se potrudti da odigramo što bolje, sigurno da ćemo se boriti i dat ćemo sve od sebe. Za naše rukometašice ovo će biti veliko iskustvo kako bi u naredne dvije godine pokušale napraviti što bolji rezultat i napredovale u svojoj generaciji. Ono što je najvažnije je da se nastavi okupljanje ženskih reprezentacija, te da se uskoro formira i A-selekcija, kako bi se podigao kvalitet domaće lige, čime bismo dali podsticaj mladim igračicama da još više treniraju – kazao je Djana.

Ženska rukometna A selekcija Bosna i Hercegovine nije se okupila više od sedam godina, dok su se juniorke prije januarskog okupljanja posljednji put sastale 2013.

Na startu kvalifikacija bh. juniorke se 18. marta sastaju s prvim favoritom turnira ekipom Portugala (16 sati), dan kasnije sastaju se sa Srbijom (16), a turnir završavaju 20. marta susretom s Holandijom (11) .

Na spisku selektora Djane se nalaze sljedeća igračice:

Anisa Selimović (ŽRK Goražde)
Ivana Petrović (HŽRK Zrinjski)
Martina Šumelj (ŽRK Izviđač)
Adna Halebić (ŽRK Lokomotiva Mostar)
Ivana Drežnjak (HŽRK Zrinjski)
Matea Šumelj (ŽRK Izviđač)
Duška Tintor (ŽRK Mira Prijedor)
Dragana Dojčinović (ŽRK Mira Prijedor)
Ena Kostić (ŽRK Goražde)
Hena Serdarević (ŽRK Lokomotiva Mostar)
Dejana Kulić (ŽRK Radnički Kragujevac)
Sara Čahtarević (ŽRK Krivaja Zavidovići)
Ajla Alikadić (ŽRK Goražde)
Elma Osmanović (OŽRK Jedinstvo Adler)
Edina Demić (ŽRK Lokomotiva Mostar)
Amina Pašović (ŽRK Ilidža)
Almedina Imširović (ŽRK Ilidža)
Sara Bašić (ŽRK Krivaja Zavidovići)
Dragana Boro (ŽRK Leotar Trebinje)
Ivana Sikimić (ŽRK Mladost)
Vana Zeljko (ŽRK Vitez)