Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pariz

LeBron James u potjeri za novim olimpijskim zlatom

LeBron James
Foto: Screenshot

Zvijezda Los Angeles Lakersa vratio se na olimpijsku scenu u nadi da će pomoći muškoj košarkaškoj reprezentaciji SAD-a da osvoji nevjerovatnu 17. zlatnu medalju

LeBron James je sportista generacije s nevjerovatnim rekordom na Olimpijskim igrama. Bivši igrač Cleveland Cavaliersa i Miami Heata vratio se na olimpijska takmičenja u Parizu i sada je u potrazi za još jednim zlatom zajedno sa svojim talentovanim kolegama iz NBA lige.

Eurosport se osvrnuo na njegove impresivne nastupe u Atini 2004., Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.

-LeBron James je jedno od najprepoznatljivijih imena u sportu koja nastupaju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Zvijezda Los Angeles Lakersa vratio se na olimpijsku scenu u nadi da će pomoći muškoj košarkaškoj reprezentaciji SAD-a da osvoji nevjerovatnu 17. zlatnu medalju. SAD su osvojile mušku košarku na posljednja četiri olimpijska takmičenja i samo su jednom ostali bez medalje. To je bilo 1980. godine kada su se kvalifikovali, ali su odlučili da se povuku zbog bojkota Olimpijskih igara u Moskvi predvođenog SAD-om. Njihov uspjeh nije iznenađujući, jer posjeduju dragulj košarke, NBA ligu, gdje se mnogi od najboljih svjetskih igrača redovno suočavaju – piše Eurosport.

James je bio jedan od istaknutih igrača lige već više od dvije decenije, ali također ima impresivan rekord predstavljajući SAD. James je postao najmlađi muški košarkaš koji je predstavljao SAD na Olimpijskim igrama od 1968. godine kada je nastupio u Atini 2004. Učestvovao je u svim njihovim utakmicama, pomažući SAD-u da završe s omjerom od 5-3 i osvoje bronzanu medalju. Jamesov tim je pobijedio Litvaniju sa 104-96 i osigurao svoje mjesto na podijumu. Međutim, četvorostruki NBA prvak nije se tu zaustavio.

Vratio se četiri godine kasnije i ovaj put osvojio veliko zlato. SAD su se vratile na vrh u Pekingu, gdje je James osvojio zlato zajedno sa NBA ikonama poput Dwyanea Wadea i Chrisa Paula. Odbranili su olimpijski naslov četiri godine kasnije u Londonu. Muška košarkaška reprezentacija SAD-a je 2012. godine po drugi put zaredom ostala neporažena na Olimpijskim igrama, a James je ponovo bio u centru pažnje. Zabilježio je prvi triple-double u historiji muške košarkaške reprezentacije SAD-a na Olimpijskim igrama u četvrtfinalnom susretu s Australijom. Također je završio odlučujuću utakmicu za zlatnu medalju protiv Španije s najviše asistencija među svim igračima SAD-a.

James nije bio prisutan u Rio de Janeiru i Tokiju, ali se vratio na teren u Parizu s nadom da će dodati još jedno poglavlje svojoj već impresivnoj olimpijskoj priči.