Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolja bh. plivačica

Lana Pudar o nastupu na OI: Jako me boli, očekivala sam medalju. Neću nastupati na SP

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Trenirala sam bolje nego ikad u životu. I spremna sam bolje nego ikad”, rekla je Lana

Najveća nada Bosne i Hercegovine za medalju na Olimpijskim igrama, Lana Pudar, nije uspjela da zablista na najvažnijem takmičenju, pošto je najprije u disciplini 100 metara delfin ostala bez polufinala (17. mjesto), a potom i na duplo dužoj distanci ostala bez finala (12. mjesto).

Bivša šampionka Evrope, treća sa Svjetskog prvenstva u Dohi 2022. godine, plivala je znatno slabije od svojih najboljih vremena i to je koštalo boljih rezultata i potencijalne borbe za medalju.

Ona je poslije trke bila utučena, ali je nakon poziva novinara Telegrafa u miks zoni bila spremna da podijeli utiske sa Olimpijskih igara i svog nastupa na “Defans areni”.

Priznala je da je razočarana i da je očekivala bolje rezultate i smatra da je spremna za medalju, ali da ne može da objasni šta se desilo.

-Jako me boli. Iskreno, ne znam zašto je to tako. Trenirala sam bolje nego ikad u životu. I spremna sam bolje nego ikad. Ali, mislim, to su Olimpijske igre. Ne osjećam se ni baš najbolje, ali neću da tražim neki izgovor. Jer, ne znam da li je išta ili je to samo u mojoj glavi. Ovo je najveća manifestacija na svijetu, zaista je drugačije nego na bilo kom Svjetskom ili Evropskom prvenstvu – bili su prvi utisci Lane Pudar.

Novinari su je upitali i koliko je trema uticala na njen nastup.

-Vjerovatno je uticala, naravno da je bilo treme. Više nego ikad. Jer, kao što sam rekla, ovo je najveća manifestacija. Zaista je drugačije, publika je nikad glasnija, nikad veći broj navijača nije bio na bazenu, tako da je stvarno drugačiji doživljaj – objasnila je Lana i opisala kako je ta buka u areni, koja je zapravo prepravljena u bazen umjesto stadiona za ragbi.

-To može biti velika motivacija, ali isto tako može biti i dodatni pritisak i može da stvara veću tremu. Naprimjer, prvu trku koju sam plivala na 100 metara delfin, zaista me iznenadio ovoliki broj gledalaca. Znala sam da su rasprodate karte, ali nekako nisam baš ovako zamišljala, tako da me zaista iznenadilo. Sada sam već bila spremna na to, ali svakako da je posebno, iskreno treba doživjeti ovo.

Novinare je zanimalo koliko je pritisak uticao na nju i očekivanja čitave zemlje da može da dođe do medalje.

-Moguće, zaista, spremala sam se za medalju i mislim da sam spremna za medalju. Samo, jedna je stvar na treningu, kada sam sama sa svojim trenerom i kupskim kolegama, i druga je stvar izaći ovdje među sve Amerikanke, Kanađanke, Kineskinje… i sve druge vrhunske plivačice, najbolje na svijetu.

Ovaj region je i u prošlosti imao vrhunske plivače, ali su oni često morali da se snalaze i treniraju u drugim zemljama, pa nas je zanimalo mišljenje najvećeg talenta regiona šta je potrebno da Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i druge zemlje iz okruženja dobiju više vrhunskih plivača i plivačica.

-U svakom slučaju je sistem. Mi, naprimjer, u Bosni i Hercegovini nemamo ni dovoljno bazena, infrastruktura takođe, treba više ulagati u trenerski kadar. Ja vjerujem u naše podneblje, koje je vrlo talentovano. Evo ja sam jedan primjer, imamo još Andreja Barnu, imamo Janu Pavalić i druge plivače u regionu, koji su zaista vrhunski i koji pokazuju da se može napraviti nešto iz naših uslova i iz našeg okruženja, ali to su sve izuzeci. Potreban je sistem da bi se veća masa dizala u seniorima, takođe naša djeca vrlo rano prestaju da treniraju plivanje, jer nemaju ni stipendija, nemaju ništa što će ih gurati da ostanu duže u sportu – istakla je Lana i naglašava da se plivači iz regiona na svim takmičenjima druže i pružaju podršku jedno drugom.

-Naravno, mi se uvijek na takmičenjima družimo, pružamo podršku jedno drugom, tu smo jedni za druge, tako da zaista imamo jedan lijep, zdrav odnos – istakla je Lana.

Na kraju su novinari pitali Lanu i kakvi su joj planovi za nastavak sezone i karijere, ali i da li vjeruje u medalju iz trećeg pokušaja u Los Angelesu 2028. godine.

-Naravno, to je uvijek cilj. Prvo, dobar i kvalitetan odmov, jer zaista posljednje tri godine su bile takve da sam imala nenormalan tempo, išla sam na sva moguća, i juniorska i seniorska takmičenja, konstantne pripreme, tako da sada ću imati jedan dobar odmor, do kraja godine neću više nastupati, neću nastupati na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti u decembru, kako bih se što bolje odmorila i psihički i fizički i kako bih se pripremila za neke naredne izazove koji slijede – zaključila je Lana Pudar u razgovoru za Telegraf.