Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zračna puška

Hrvatska osvojila prvu medalju na Olimpijskim igrama

miran maricic
FOTO: Pixsell
Miran Maričić

Miran Maričić je ukupno osvojio 230 bodova, drugi je bio Šveđanin Victor Lindgren, a zlatni Kinez Sheng Lihhao

Hrvatski strijelac Miran Maričić donio je prvu medalju Hrvatskoj na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u ponedjeljak u finalu gađanja zračnom puškom na 10 metara osvojio bronzu.

Miran Maričić je ukupno osvojio 230 bodova, drugi je bio Šveđanin Victor Lindgren, a zlatni Kinez Sheng Lihhao. 

Petar Gorša, drugi predstavnik Hrvatske, završio je na šestom mjestu.

Maričić je nakon prve serije od pet hitaca bio drugi s 52,8 bodova, a Gorša šesti s 51,8 bodova. Maričić je bio drugi i nakon druge serije sa 105,1 bodova, a Gorša se popeo na četvrto sa 104,8 bodova. Gorša, kojem su ovo četvrte olimpijske igre, nakon 16 hitaca je završio takmičenje sa 165,6 bodova, prenosi HINA.

Maračić zaradio 18.500 eura

Hrvatski je strijelac uz medalju dobio i lijepu finansijsku nagradu od Republike Hrvatske. Zaradio je 18.500 eura. Prema novom pravilniku, od Ministarstva turizma i sporta za olimpijsko zlato dobiva se 41 hiljada eura, za srebro 26 hiljada eura te spomenutih 18.500 eura za bronzanu olimpijsku medalju.

Hrvatska je jedna od rijetkih država koja daje trajnu stimulaciju svojim osvajačima medalja, kako sportistim tako i trenerima. Sportisti dobivaju naknadu u vrijednosti od 40 do 100 posto prosječne hrvatske neto plaće od 45. godine, a treneri od 55. godine.