Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarkaški turnir za OI

Hrvatska bolja od Dončićeve Slovenije, Italija i Litvanija također startale pobjedama

Foto: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija nastupa u Grčkoj, a u premijernom nastupu je u utorak porazila Sloveniju sa 108:92, te tako napravila veliki korak prema osvajanju prvog mjesta u grupi

Košarkaške reprezentacije Hrvatske, Litvanije i Italije startale su pobjedama na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre koji se održava u San Juanu u Portoriku.

Podsjetimo, od 2. do 7. jula u Pireju, Rigi, Valenciji te San Juanu održavaju se četiri turnira s kojih će četiri pobjednika izvaditi posljednje vize za Pariz.

Sjajna partija Hrvatske

Hrvatska reprezentacija nastupa u Grčkoj, a u premijernom nastupu je u utorak porazila Sloveniju sa 108:92, te tako napravila veliki korak prema osvajanju prvog mjesta u grupi.

Sjajan je bio Dario Šarić sa 19 koševa, 10 skokova i 10 asistencija, odličan Ivica Zubac sa 18 poena, osam skokova i pet asstencija, dok se Goran Filipović sa 21 košem i pogođenih šest trica iz sedam pokušaja prometnuo u najboljeg strijelca Hrvatske.

Sloveniju je predvodio Luka Dončić sa 26 koševa, 11 skokova i 10 asistencija. Klemen Prepelič je ubacio 19 poena.

Hrvatske košarkaše već u srijedu, od 16,30 sati, čeka drugi dvoboj grupne faze protiv reprezentacije Novog Zelanda, a pobjeda u tom dvoboju donosi plasman u polufinale s prvog mjesta. Slovenija će protiv Novog Zelanda igrati u četvrtak.

U San Juanu nastupaju u grupi A Litvanija, Meksiko i Obala Bjelokosti, a u skupini B Italija, Portoriko i Bahrein.

Litvanija je u susretu grupe A pobijedila Meksiko sa 96:84.

U pobjedničkim redovima najefikasniji su bili Marius Grigonis sa 21 košem, te Domantas Sabonis sa 12 koševa i 11 skokova, dok je na meksičkoj strani najefikasniji bio Joshua Ibarra sa 18 koševa, te šest skokova.

Visoka pobjeda Italije

U drugom susretu sastaju se Litvanija i Obala Slonovače, a skupinu A zatvara ogled Obale Slonovače i Meksika u četvrtak.

U grupi B Italija nije dopustila nikakvo iznenađenje porazivši Bahrein sa 114:53.

Sedam italijanskih igrača je upisalo dvocifreni broj koševa, a najviše su zabili Nicolo Melli i Danilo Gallinar, po 14 koševa. Na suprotnoj strani najefikasniji je bio Ahmed Haji sa 12 koševa.

U četvrtak igraju Bahrein i Portoriko, a dan kasnije Portoriko i Italija.