Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fjodorov i Lidstrom uvršteni u hokejašku Kuću slavnih

Hockey_Hall_Of_Fame_2015_Defensemen_Nicklas_Lidstrom

Rus Sergej Fjodorov i njegov suigrač i Detroit Red Wingsa Šveđanin Nicklas Lidstrom predodili su klasu 2015. koja je u noći s ponedjeljka na utorak na svečanosti u Torontu uvrštena u hokejašku Kuću slavnih.

Osim njih dvojice među besmrtnicima hokeja na ledu svoje su mjesto dobili dvostruki osvajač olimpijskog zlata s kanadskom reprezentacijom Chris Pronger, drugi najbolji strijelac NHL-a svih vremena među igračima rođenim u SAD-u Phil Housley, proslavljena američka hokejašica Angela Ruggiero, većinski vlasnik Carolina Hurricanesa Peter Karmanos Jr. te bivši igrač Chicago Blackhawksa, bivši čelnik Calgary Flamesa (1991 – 1995.) i hokejaške Kuće slavnih Bill Hay.

Sergej Fjodorov svoju prigodnu plaketu dobio iz ruku još jednog velikana ruskog hokeja i Detroit Red Wingsa Igora Larionova, a potom se u prigodnom govoru prisjetio kako se pripremao za odlazak u NHL, gdje je proveo 18 sezona u kojima je triput osvojio Stanley Cup s Detroitom, a nosio i dresove Anaheima, Columbusa i Washingtona.

“Bile je to vrijeme teškog rada”, rekao je Fjodorov prisjećajući se vremena kad je igrao za moskovski CSKA.

“Možete zamisliti kako mi je bilo kad sam znao u dva sata podići 27 tona, što je za nas bio jedan trening. Nakon takve četiri sezone, bio sam spreman”, zaključio je Fjodorov koji je u 18 sezona u NHL-u postigao 483 pogodaka i ostvario ukupno 1179 bodova, a 1994. godine osvojio je trofej za najkorisnijeg igrača lige.

Nicklas Lidstrom je u 20 NHL sezona koje je proveo u Detroitu, osvojio četiri Stanley Cupa, sedam puta je bio proglašavan najboljim obrambenim igračem lige te postao prvim Europljaninom koji je bio kapetan NHL prvaka i koji je bio proglašen najkorisnijim igračem doigravanja. Ovaj je 45-godišnji Šveđanin osvojio zlato na OI 2006. u Torinu i bio svjetski prvak 1991. na SP-u u Finskoj. Karijeru je završio 2012. godine, a noseći dres Red Wingsa skupio je ukupno 1142 boda u NHL-u. Red Wingsi su 2014. godine umirovili njegov dres s brojem 5.

U svom govoru prisjetio se kako je dolazeći u Detroit iz Švedske želio dres s drugim brojem.

“Tražio sam broj 9, ali mi je naš ‘oružar’ pristojno rekao da mi ne može dati taj broj”.

Naime, taj je broj još od 1972. godine bio umirovljen, a nosio ga je nitko drugi nego li čovjek s nadimkom “Gospodin hokej”, legendarni Gordie Howe.

“Najbolje u hokeju je to što uvijek postoji netko tko će ti ukazati na pogrešku kad je napraviš”, našalio se Lidstrom.

Navijači Detroita i švedske reprezentacije znaju da ih ovaj sjajni branič, jedan od najboljih svih vremena, u svojoj bogatoj karijeri nije napravio mnogo.