Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Crossover”

Euroliga razmišlja o proširenju takmičenja i kreiranju konferencija

kosarka – Goran Stanzl Pixsell

U toj slučaju Španija bi dobija još mjesta, kao i Velika Britanija koju odavno guraju u Euroligu, a Dubai bi bio dio Istočne konfernecije

Izvršni direktor Eurolige Marshall Glickman je u podcastu “Crossover” iznio nove planove ovog takmičenja.

Euroliga planira proširenje na 24 tima i to zbog velikog interesovanja Dubaija da oformi tim koji bi se takmičio u Evropi. Spremni su čelnici evropske košarke da im to dozvole, naravno u zamjenu za velika ulaganja, ali postoje problemi, prenosi MONDO.

Od 18 timova u Euroligi 12 ima višegodišnju licencu, a tu je i CSKA koji je među akcionarima, ali je za sada suspendovan zbog rata u Ukrajini, Albi naredne sezone ističe dvogodišnja licenca, ali je Berlin vrlo važno strateško tržište za Euroligu i ta licenca će biti obnovljena.

Ugledni “Sportando” je stoga iznio saznanja da postoje ideje da se Euroliga proširi na 24 tima i da se po ugledu na NBA naprave dvije konferencije od po 12 timova. U tom sistemu bi Srbija imala dva predstavnika, vratili bi se ruski timovi i pobjednik Eurokupa bi dobijao jedno mjesto. Takođe broj odigranih utakmica ostao bi isti za svaki tim – 34.

U toj slučaju Španija bi dobija još mjesta, kao i Velika Britanija koju odavno guraju u Euroligu, a Dubai bi bio dio Istočne konfernecije. Ovako bi to izgledalo:

Zapad: Barselona, Real Madrid, Baskonija, Asvel, Bayern, Olimpija, Alba, Pariz, London Lions, Virtus, Monako, Juventude

Istok: Crvena zvezda, Partizan, Fenerbahce, Olympiakos, Efes, Maccabi, Panathinaikos, Dubai, Zalgiris, CSKA, Zenit, Turk Telekom