Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džumhur: Do kraja sezone mogu ući među 50 najboljih

dzumhur salem33

Najbolji bh. teniser kasno sinoć poražen je u finalu Winston Salema od 15. igrača svijeta, Španca Roberta Bautiste-Aguta rezultatom 4-6, 4-6.

Uprkos porazu, Džumhur može biti itekako zadovoljan odličnim nastupom u Winston Salemu. Osim 50.830 američkih dolara, naš najbolji teniser bogatiji je i za novih 150 ATP bodova, koji će mu na najnovijoj listi najboljih tenisera u ponedjeljak donijeti 56. mjesto, što će mu biti ujedno i najbolji renking nekog bh. tenisera.

– Bila je ovo odlična sedmica iza mene, drugo finale u dvije sedmice. U finalu mi je falilo snage, vidjelo se da sam umoran. U oba seta sam ušao loše, pa sam se vraćao. U ključnim momentima sam odigrao bez energije. Nisam uspio da skupim sve što je potrebno da bih odigrao kvalitetno protiv 15. igrača svijeta. Protiv Bautiste-Aguta se mora odigrati maksimalno dobro da bi očekivao pobjedu. Moj protivnik je odigrao skoro bez greške, a ono što je najbitnije, kad je najviše trebalo, bio je siguran i miran, rekao je Džumhur nakon meča, te se osvrnuo na svoju formu u posljednje vrijeme.

– Moja forma se podigla. Došlo je do nekih promjena i postao sam mnogo mirniji na terenu. Na posljednja tri turnira sam igrao na vrhunskom nivou. Neke kockice su se poklopile. Fizički pokazujem ono što treba da pokažem na terenu. I kada ste mirni van terena, to se automatski pokaže na terenu.

Slijedi US Open, a Damir kaže da dolazi sa velikim sampouzdanjem i odličnoj formi.

– Nadam se da ću nastaviti sa dobrim rezultatima, iako sam umorniji nego prethodnih godina kada sam igrao US Open. Ali imam dva dana da se odmorim, nadam se da će to biti dovoljno. Protivnik jeste težak, ali za nosica, jedan od povoljnijih. Pablo Cuevas nije u sjajnoj formi, ispao je u prvom kolu na nekoliko turnira i nadam se da ću iskoristiti tu njiegovu nesigurnost, smatra on.

Džumhur je prokomentarisao i svoje veliki napredak na ATP listi.

– Napokon sam došao među prvih 60 i nastojat ću da to ne ispustim. Blizu sam ulasku među 50 najboljih i svjestan da sam pobjedom u finalu mogao ući među prvih 50. Ali neke stvari ne idu na silu, naučio sam ići strpljivo, stepenicu po stepenicu. Ljudi koji su bili uz mene vjerovali su da to mogu, kao i ja. I još vjerujem da imam dovoljno vremena do kraja sezone da budem među 50 najboljih. I da to ne uradim, da ostanem gdje sam tu trenutno je velika stvar i odličan uspjeh. Moji roditelji i brat su uvijek vjerovali u mene, kao i moji sponzor BH Telecomu. Hvala i mojoj djevojci koja je bila uz mene. Uz svu ovu podršku i dobru formu, nadam se da mogu i dobrih rezultata na US Openu, zaključio je Džumhur.