Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

David de Pina

Dok BiH i dalje čeka: Ovaj bokser je donio prvu olimpijsku medalju za svoju zemlju u historiji

Foto: X

De Pina je u četvrtfinalu muha kategorije pobijedio afričkog prvaka Patricka Chinyembu iz Zambije sa 5;0 izborivši plasman u polufinale, što znači da mu je osigurana barem bronzana medalja

Bokser David de Pina upisao se u historiji Zelenortskih otoka kao prvi sportaš koji je osvojio olimpijsku medalju u historiji te zemlje.

De Pina je u četvrtfinalu muha kategorije pobijedio afričkog prvaka Patricka Chinyembu iz Zambije sa 5;0 izborivši plasman u polufinale, što znači da mu je osigurana barem bronzana medalja.

-Ne mogu opisati svoje emocije. Ogromne su. Učinio sam to za svoju zemlju, jer ovo zaslužujemo. Mali smo otok i nikada prije nismo ovo učinili, rekao je De Pina nakon borbe.

Savladao favorita

-Prvi sam koji sam napisao ovu priču. Osjetio sam podršku koju mi ​​je pružila moja zemlja i hvala im na ovoj pobjedi.

Afrički prvak iz 2023. godine, te bronzani s Commonwealth Igara 2022. godine je bio veliki favorit. Međutim, De Pina je sjajno odradio borbu.

-Svi su se kladili na Patricka, jer je on afrički prvak. Ja sam bio nitko, međutim, pokazao sam svijetu da smo mali, ali smo jaki, poručio je 27-godišnji De Pina koji je jedinstven i po svojoj “pom pom” frizuri.

-Ponekad me ljudi gledaju i smiju se, govoreći, ah, to je tip s dva uha kao Mickey Mouse’. Ali danas sam im pokazao da mogu biti jednostavan, ali snažan i žestok, dobio sam niz obožavatelja, otkrio je.

De Pinu u polufinalu čeka osvajač zlatne medalje iz 2016. Uzbekistanac Hasanbojev Dusmatov.

Zelenortski Otoci su mala otočna država na istoimenom otočju u sjevernom dijelu Atlantskog okeana, oko 600 km od najzapadnijeg dijela afričke obale.

Na Olimpijskim igrama sudjeluju od 1996. godine, a De Pina je osvojio prvo odličje.