Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

olimpijske igre

Danska deklasirala Njemačku i osvojila rukometno zlato u Parizu

danska rukomet
FOTO: Screenshot

U utakmici za bronzanu medalju, Španija je pobijedila Sloveniju rezultatom 23:22

Danska rukometna reprezentacija osvojila je zlato na Olimpijadi u Parizu, nakon što je u finalu deklasirala Njemačku s 39:26. Ova pobjeda donijela je Danskoj drugo olimpijsko zlato u historiji, s obzirom na to da su prethodno trijumfirali u Rio de Janeiru prije osam godina.

Obje ekipe do sada su po jednom osvajale olimpijski naslov, a Danska je u Parizu dominantno došla do svoje druge zlatne medalje.Ovo je Danskoj bilo treće uzastopno finale, nakon što je u Tokiju osvojila srebro. 

Iako su se očekivala napete utakmica, Danska je odmah pokazala svoju dominaciju, ostavivši malo prostora za uzbuđenje.

U uvodnim minutama finala, Njemačka je bila u igri samo do trenutka kada su Danci poveli s 6:5. Od tada, danska ekipa počela je napravila seriju od 6:0 i prešla u vodstvo od 12:5. Prednost Danske nastavila je rasti iz napada u napad, a na poluvremenu su imali prednost od devet golova (21:12). Već tada bilo je jasno da zlato ide u ruke Danske, jer Njemačka nije mogla pronaći način za povratak u utakmicu.

U drugom poluvremenu, Danska je nastavila održavati svoju prednost, odbijajući svaki pokušaj Njemačke da smanji zaostatak. Rukometaši Njemačke su u finišu meča odustali od borbe, omogućujući Danskoj da poveća prednost na +14 (38:24). 

U utakmici za bronzanu medalju, Španija je pobijedila Sloveniju rezultatom 23:22.