Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nba liga

Boston Celticsi postavili rekord od 18 uzastopnih pobjeda na domaćem parketu

Foto: X

Boston je ovom pobjedom ostao vodeća ekipa lige, dok je Minnesota druga, prva u zapadnoj konferenciji

U derbiju sinoćnjeg programa sjevernoameričke košarkaške NBA lige, košarkaši Boston Celticsa savladali su Minnesota Timberwolvese sa 127:120.

U neizvjesnom meču koji je odlučen tek nakon produžetka, briljirao je bostonov Jayson Tatum, koji je 26 od svojih 45 poena postigao u zadnjoj četvrtini i produžetku za osamnaestu uzastopnu pobjedu Bostona kod kuće, što je rekord kluba.

Novi poraz Detroita

Boston je ovom pobjedom ostao vodeća ekipa lige, dok je Minnesota druga, prva u zapadnoj konferenciji.

Jaylen Brown dodao je 35 poena i 11 skokova. S druge strane, za Minnesotu je Anthony Edwards (29 poena) susret doveo u egal slobodnim bacanjima na kraju redovnog dijela utakmice, nakon čega je Tatum promašio očajnički šut za tri poena i pobjedu prije produžetka. Karl-Anthony Towns je za poraženu momčad postigao 25 poena i 13 skokova.

Sinoć su igrala i dva najslabija tima NBA lige, ali San Antonio Spursi su, vođeni zvijezdom Victorom Wembanyamom, koji je sa 16 poena, 12 skokova i deset asistencija ostvario svoj prvi “triple-double” u ligi, nadigrali Detroit Pistons rezultatom 130:108, čime ostaju na samo tri pobjede pri dnu tabele.

Wembanyama, koji je postao peti najmlađi košarkaš u historiji NBA lige s “triple-double” učinkom, igrao je samo 21 minutu.

Briljantni Jokić

Košarkaši Denvera, branitelji naslova, izgubili su u Utahu od Jazza s 111:124. Za poražene branitelje naslova, srbijanski centar Nikola Jokić postigao je 27 poena, 11 skokova i šest asistencija. Time je prešao granicu od 13.000 poena u ligi, postavši najmlađi u historiji koji je to postigao, uz 6.000 skokova i 4.000 asistencija ili više. Dosad je rekorder bio LeBron James.

Centar Sacramenta Domantas Sabonis s 24 poena, deset skokova i sedam asistencija predvodio je svoju ekipu do pobjede u gostima rezultatom 123:98 nad Charlotte Hornetsima. I Atlanta Hawks su trebali produžetak da bi svladali Philadelphia 76ers sa 139:132. Philadelphia je igrala bez ozlijeđenog Joela Embiida, najkorisnijeg igrača prošle sezone.

Oklahoma City Thunder su, vođeni sa 28 poena Shaija Gilgeous-Alexandra, pobijedili Miami Heat s 128:120 u gostima, a domaćima su nedostajali zvijezde Jimmy Butler, Kyle Lowry i Caleb Martin.