Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojan Maksimović, drugi najmlađi FIDE majstor u šahovskoj istoriji BiH

Bojan Maksimović (3)

Bojan Maksimović (15), najmlađi je banjalučki FIDE (World Chess Federation) majstor. Ovaj član škole šaha “Skakač”, s obzirom na to da je titulu osvojio sa 14 i po godina, drugi je najmlađi majstor u istoriji Bosne i Hercegovine. Iako uglavnom vježba sam, rado pomaže mlađim drugarima u školi šaha “Skakač”.

Maksimović, učenik prvog razreda Elektrotehničke škole u Banjaluci, priprema se za predstojeće prvenstvo BiH u šahu, koje će se sredinom maja održati u Neumu.

“Očekujem da pobijedim, prošle godine sam pobijedio, ali nikada nisam zaredao dva puta prvo mjesto”, ispričao je Bojan Maksimović ekipi Anadolu Agency (AA), na jednom od treninga u školi šaha “Skakač”.

Objasnio je da je u prethodnim godinama na prvenstvu BiH naizmjenično bio prvi i drugi, ali iako je prošle godine bio najbolji u svojoj kategoriji, očekuje da i ove godine ponovi taj uspjeh.

Titulu preuzeo od sestre

Titulu najmlađeg banjalučkog FIDE majstora Bojan Maksimović je prošle godine na turniru Bosna open u Sarajevu “preuzeo” od svoje sestre Maše Maksimović, koja je prethodno bila najmlađa jer je majstor postala sa 15 i po godina. Ipak, njegova sestra i danas se može pohvaliti drugom titulom, a to je da je jedini ženski FIDE majstor u istoriji Banjaluke.

Maksimovići su šahom počeli da se bave prije osam godina.

“To je počelo kada je tata donio šah iz prodavnice i onda svaki put poslije posla smo igrali. 2011. godine sam došao u ‘Skakač’. Šah me je zanimao jer ima puno raznovrsnih pozicija, ne mogu se prebrojati i ima puno kombinacija”, ispričao je Bojan Maksimović.

S obzirom na to da je Maša Maksimović trenutno u Beogradu i pohađa srednju školu, sada nisu u mogućnosti da svakodnevno zajedno vježbaju.

“Prije smo igrali non-stop, ali sad manje i nedostaje mi to. U ‘Skakaču’ na početku mi je dosta pomogao trener jer mi je pokazao put i šta da vježbam, a sada uglavnom sam vježbam”, rekao je Bojan Maksimović.

Nedavno je na prvenstvu Republike Srpske sedmu godinu zaredom osvojio titulu prvaka u svojoj kategoriji.

“Svake godine budu većinom isti igrači, ali treniraju i napreduju kao što sam ja prije napredovao, možda i malo brže. Imaju nove trenere i pokušavaju da me pobijede, ali izdržao sam i ovu godinu”, kazao je Maksimović.

Šah mu, naročito sada u srednjoj školi, mnogo pomaže u matematici, ali bez obzira na to, mora dodatno i vježbati. Na pitanje koliko je daleko titula velemajstora, objasnio je da za to treba da ispuni tri norme, a to je je da na jednom turniru ima rejting performans, i da igra 50 odsto partija protiv velemajstora. S obzirom na to da u BiH ima malo rejting turnira, Maksimović na njih odlazi uglavnom u Srbiju ili Hrvatsku. Sponzori, odnosno povoljnija finansijska situacija svakako bi olakšali napredak, ne samo njemu nego i drugim šahistima u BiH, ali ih u ovom sportu ima veoma malo.

“Možda je to zato što neki govore da šah nije sport, jer se olimpijada održava svake dvije godine, a ne kao u ostalim sportovima svake četiri godina”, kaže Bojan Maksimović.

Zahvaljujući šahu on je upoznao brojne prijatelje iz cijele BiH.

“Kad dođem na turnir svi me znaju, igramo i družimo se”, ispričao je Maksimović.

Smatra da ne može uticati na mišljenje onih koji šah smatraju dosadnim, ali im preporučuje da se bave šahom. Kada je u pitanju brzina igre, Maksimoviću je omiljeni “rapid” gdje svaki igrač ima po 15 minuta.

“To nije presporo, može se razmisliti, ali treba brzo igrati”, kazao je on.

Branko Tomić, predsjednik škole šaha “Skakač” i FIDE instruktor, istakao je da je ova škola šaha postala poznata u BiH, pa su počeli dobijati i pojačanje sa strane, pa imaju dvije nove članice iz Teslića.

“Vjerujem da rad donosi rezultate i donosiće još više. Trenutno u školi šaha ‘Skakač’ ima 30-35 aktivnih članova, imamo dva majstora, koji su naš ponos, a vjerujemo da će uz njih i ovih 10-15 mladih članova, koji su uslovno rečeno početnici, dostići možda njihovo znanje i njihove rezultate, a ako ne, onda barem biti blizu toga”, rekao je Tomić.

Rad, i samo rad

Objasnio je da je postati šahovski majstor u 14. ili 15. godini, kao što su to uradili Bojan i Maša Maksimović, izuzetno teško. Sa manje godina titulu majstora osvojio je ranije Borki Predojević.

“Oni su u školi šaha ‘Skakač’ stekli dobre temelje, ali ništa ne bi postigli da i sami nisu radili mnogo na svom usavršavanju”, kazao je on.

Naglasio je da je Maša trenutno treća šahistkinja u BiH i nalazi se “jednom nogom” u olimpijskoj reprezentaciji BiH koja će ove godine igrati na olimpijadi u Batumiju.

“Banjaluka je dobila dva jaka igrača i vjerujemo da će i Bojan za dvije godine putovati na Olimpijadu”, kazao je Tomić.

Dodao da je će oni biti među prvim Banjalučanima koji su putovali na šahovske olimpijske igre.

“Ovi mališani na njih gledaju kao na idole. Naravno, jako im mnogo imponuje to, a i meni kao treneru, zato što i Bojan i Maša dođu i pokažu im, odigraju s njima par partija pokažu im gdje su pogriješili, gdje mogu bolje igrati. Vrhunac svega je kada odemo zajedno na takmičenje, pa svi zajedno sjednemo, analiziramo partije i često mogu i da se odmorim jer su tu Maša i Bojan koji često vide nešto i bolje od trenera, ali to je i cilj trenera – da njegovi igrači postanu bolji od njega”, rekao je Branko Tomić.