Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez izgubljenog seta

Alcaraz pomeo Đokovića i osvojio Wimbledon

alcaraz djokovic

Završilo je 6:2, 6:2, 7:6

Carlos Alcaraz (21) drugu godinu zaredom je pobjednik Wimbledona. Baš kao i prošle godine, i sada je u finalu pobijedio 16 godina starijeg Novaka Đokovića, no ovaj puta je to napravio na vrlo uvjerljiv način, s 3:0 u setovima.

Završilo je 6:2, 6:2, 7:6.

Osim što je Alcarazu ovo drugi osvojeni Wimbledon, ukupno mu je to četvrti Grand Slam u karijeri, a drugi ove godine. Postao je prvi Španac sa dva osvojena Wimbledona u nizu.

Prije mjesec dana osvojio je Roland Garros pa je tako sada postao tek šesti teniser u Open eri koji je u istoj godini digao trofej pobjednika i na Roland Garrosu i na Wimbledonu. Prije Alcaraza to su napravili još Rod Laver, Bjorn Borg, Rafel Nadal, Roger Federer i Novak Đoković.

Ono što je također zanimljivo jeste činjenica da je mladi Španac tako dobio svako od svoja prva četiri Grand Slam finala. To je prije njega napravio samo Roger Federer u Open eri tenisa.

S druge strane, za Đokovića je ovo bilo 37 finale nekog grand slam turnira i tek 13 poraz. S ukupno 24 osvojena naslova Đoković je prvi na listi osvajača grand slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Đoković je ostao na sedam osvojenih titula na Wimbledonu. Federer je i dalje rekorder sa osam trofeja.

Đoković je dobio šansu tek u trećem setu, ali nije je iskoristio

Alcaraz je potpuno nadigrao sedmerostrukog osvajača Wimbledona, pokazavši tek u završnom setu malo nervoze.

Španac je pri rezultatu 5:4 u trećem setu servirao za meč, ali je izgubio svoj servis i na kratko dopustio srbijanskom tenisaču povratak.

Ipak, Alcaraz je dobio tie-break rezultatom 7:4 i drugu godinu za redom osvojio je Wimbledon.

Alcarazu je trofej uručila princeza od Velsa Kate Middleton, koja je na oduševljenje Britanaca, uprkos teškim zdravstvenim iskušenjima kroz koja prolazi, ipak došla na finale.