Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privremeno rješenje

Aco Petrović četvrti put sjeo na selektorsku klupu košarkaške reprezentacije Hrvatske

Zagreb: Aco Petrović iznio plan za spas Cibone
Foto: Pixsell

Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri sedmice, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru

Sportski direktor hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Aco Petrović postao je i njen privremeni selektor. Takvu je odluku donio Upravni odbor HKS-a te će Petrović postati vršitelj dužnosti selektora košarkaške reprezentacije Hrvatske za termine pretkvalifikacija za Eurobasket u novembru 2022. i februaru 2023. godine.

Bit će mu to četvrti mandat na klupi Hrvatske.

Petrović je prethodno, kao sportski direktor HKS-a razgovarao s četvoricom potencijalnih selektora, ali niti jedan od njih nije bio spreman preuzeti klupu reprezentacije.

Petrović je reprezentaciju Hrvatske vodio 1995. na EP-u, na kojem je Hrvatska osvojila svoju posljednju medalju, a zatim na Eurobasketu 2001., gdje je nakon šokantnog preokreta ispala u četvrtfinalu od domaćina Turske.

Posljednji put Petrović je Hrvatsku vodio 2016. i 2017., kada je prvo izborio Olimpijske igre u Riju na kvalifikacijama u Torinu, a zatim stigao do četvrtfinala i tijesno izgubio od Srbije. Godinu kasnije sve se vratilo na staro porazom u osmini finala Eurobasketa od Rusije.

“Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri sedmice, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru, no s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rješenje”, rekao je Aco nakon imenovanja.

Petrović je objavio i širi popis reprezentativca koji kandidiraju za duele pretkvalifikacija za Eurobasket. Reprezentacija Hrvatske 10. novembra u Grazu igra protiv Austrije, a 13. novembra na rasporedu je domaća utakmica s Poljskom u Zagrebu.