Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencijska liga

Viceprvak BiH slavio u Sloveniji i nastavio evropski put

zrinjski
Foto: HŠK Zrinjski

Predstavnik Slovenije je u 86. minuti imao mat poziciju, ali na sreću po bh. predstavnika rezervista Poplatnik nije bio dovoljno koncentrisan i promašio je nemoguće

U Ljubljani su uzvratni susret drugog kola kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu igrali predstavnik Slovenije Bravo i viceprvak Bosne i Hercegovine, Zrinjski. Popularni Plemići su slavili sa 1:3 i sa ukupnih 2:3 prošli u narednu fazu.

Plemići su prvi meč odigran prije sedam dana na domaćem travnjaku izgubili rezultatom 1:0, te u ovom meču imaju imperativ pobjede kako bi se plasirali u narednu rundu kvalifikacija.

Domaći su prvi zaprijetili u šestoj minuti, ali je njihov šut Marić lagano odbranio.Desetak minuta poslije Zrinjski je uspio iz prve prave prilike anulirati prednost domaćeg tima. Posavec je ubacio loptu, a Mulahusejnović je pospremio u mrežu za vodstvo Zrinjskog od 0:1. Ipak pet minuta poslije domaća ekipa Bravo je stigla do izjednačenja, Tučić je iskoristio smušenost odbrane Zrinjskog i pogodio za 1:1, a ukupnih 2:1. Igrao se 24. minut kad je nakon kornera ekipa Bravo, Rodrigues pokušao, a lopta je otišla nekoliko centimetara pored gola Marića. Zrinjski je imao u 36. minuti priliku iz slobodnog udarca, Ivančić je šutirao, a golmana Brava uz krajnje napore loptu poslao u korner. Samo minut poslije Ćuže je sjajno iskoristio grešku odbrane domaćeg tima i našao se u prilici za šut, gdje je na kraju lopta pogodila stativu.

Jakovljević pa Mlinar majstorijom donijeli prolazak Zrinjskom

Na početku drugog poluvremena izmjena u redovima Zrinjsko, Matija Malekinušić je ušao u igru, a u svlačionici je ostao Fran Topić. Već na samom početku ofanziva domaćih, no ipak Tičinović je u 52. minutu imao najozbiljniju priliku za postizanje gola. Golman domaćina je dobro reagovao.

Prva izmjena u domaćem sastavu desila se u 60. minuti, Pečara je zamijenio Poplatnik, a nedugo zatim mijenjali su i gosti Posaveca je zamijenio Abdurahimi. Rezervista Poplatnik je u 63. minuti propustio najbolju priliku za domaćina u nastavku.

Igrala se 66. minuta kada je Slobodan Jakovljević iskoristio centaršut Ivančića i postigao gol za vodstvo Zrinjskog od 1:2.

Rezervista Malekinušić se našao u dobroj prilici iz koje je mogao izvući i jedanaesterac, ali je odbrana slovenačke ekipe dobro reagovala. Iskusni Šunjić je u 74. minuti zamijenio strijelca vodećeg gola Jakovljevića.

Nakon vodećeg gola uslijedila je ofanziva Zrinjskog, ali nakon nekoliko dobrih centaršuteva Ivančića nije bilo promjene rezultata. Majstorijom Mlinara u 80. minuti Zrinjski dolazi do 1:3 odnosno rezultata koji viceprvaka BiH vodi u narednu fazu kvalifikacija.

Reagovao je odmah trener domaćina pa u igru poslao Gidada i Trdina, umjesto Stankovića i Štravs. Mogao je Zrinjski u 84. minuti staviti tačku na i, ali golman domaćih brani pokušaj Ćužea, a minut kasnije sjajna intervencija Marića nakon udarca Jakšića.

Predstavnik Slovenije je u 86. minuti imao mat poziciju, ali na sreću po bh. predstavnika rezervista Poplatnik nije bio dovoljno koncentrisan i promašio je nemoguće. Memija i Sabljić su ušli u igru kako bi dodatno osvježili ekipu Zrinjskog.

Sudijska nadoknada od četiri minute nije donijela promjene rezultata što je značilo da je viceprvak Bosne i Hercegovine sa ukupnih 2:3 prošao u treće kolo kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu gdje će Zrinjski igrati protiv poraženog iz duela Botev Plovdiva i Panathinaikosa.