Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA zbog bahatosti velikih klubova formira regionalnu ligu

uefa

UEFA se uspjela izboriti s najmoćnijim klubovima Evrope, koji umjesto Lige prvaka žele ligaško takmičenje Superligu, te novo takmičenje odgoditi do 2021. godine.

Međutim, sve informacije koje dolaze iz Nyona govore da će za pet godina zaista doći do velike reforme evropskih takmičenja i da je Superliga neizbježna. Čak je neće igrati samo najveći evropski klubovi već će se pozivnica dijeliti i klubovima iz Sjeverne, Južne Amerike i Azije, piše Index.hr.

Budući da su “veliki klubovi” očito odnijeli pobjedu u ovoj borbi, ostatak Evrope razmišlja kako dalje bez Lige prvaka. Iz Danske stižu informacije da su već počeli pregovori o organiziovanju niza regionalnih liga po Evropi.

Tako Kopenhagen sudjeluje u pregovorima s najvećim klubovima iz Holandije, Belgije, Škotske, Švedske i Norveške o organizovanju regionalne lige.

“Jasno nam je da se veliki klubovi ponašaju kako žele. Ali, mi moramo pronaći garancije za svoju stabilnost u budućnosti. Moramo se razvijati kao klub i biti uvijek atraktivni sponzorima kako bi mogli privući dobre igrače i trenere. Stoga, osnivanje ovakve lige je esencijalno. Jednostavno, moramo ostati u evropskim natjecanjima”, poručio je Anders Horsholt, direktor danskog prvaka Kopenhagena.

Trenutno je ovo najizgledniji scenarij, s tim da Danci navode kako bi se uspostavila mogućnost da se iz liga ispada u niži nivo, odnosno promoviše u viši.

Prvi nivo – Superliga/Liga prvaka

Najveći evropski klubovi predvođeni Barcelonom, Realom, Bayernom i Juventusom igrali bi takmičenje kroz cijelu sezonu, koje bi i dalje možda nosilo naziv Liga prvaka, a pozivnice bi se slale i klubovima iz Kine i Sjeverne i Južne Amerike. Ovi klubovi ne bi sudjelovali u nacionalnim prvenstvima.

Drugi nivo – Regionalne lige

Najbolje ekipe iz pojedinih regija bi igrale regionalne lige. Osim “sjeverne” lige Kopenhagena, Ajaxa, PSV-a, Celtica i ostalih, igrala bi se i Ex-Yu regionalna liga, kao i istočnoevropska.

Treći nivo – Nacionalna prvenstva

Sudjelovale bi ekipe koje ne bi nastupale u prve dvije lige