Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

merih demiral

UEFA kaznila turskog reprezentativca zbog desničarskog simbola

merih demiral kažnjen
FOTO: IMAGO/Michael Taeger/Pixsell
Merih Demiral

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova je na X-u (bivši Twitter) poručila: “Simbol turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima.”

UEFA je na dvije utakmice Evropskog prvenstva suspendirala turskog stopera Meriha Demirala, junaka pobjede Turske protiv Austrije u osmini finala. Demiral je zabio oba gola u pobjedi rezultatom 2:1 i slavio je tako što je rukama pravio znak Sivih vukova, turske krajnje desničarske grupe.

Demiral će na ovom turniru opet zaigrati samo ako Turska izbori finale. Odluku je donio UEFA-in “etički i disciplinski istražitelj”, a Nancy Faeser, njemačka ministrica unutrašnjih poslova je na X-u (bivši Twitter) poručila: “Simbol turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima.”

“Korištenje euronogometa kao platforme za rasizam je potpuno neprihvatljivo i UEFA će istražiti slučaj i razmotriti sankcije”, dodala je. Turska će u subotu u Berlinu u četvrtfinalu igrati protiv Nizozemske.

Šta stoji iza poruke

Rukama je formirao dva vuka, pokazao simbol “Sivih vukova”.

Riječ je o pokretu Ülkücü, ekstremističkom, paravojnom pokretu mladih Turaka koje se povezuje s neofašizmom i ultranacionalizmom. U suštini im je ideal velika Turska, ujedinjenje svih Turaka širom svijeta u jedan narod. Kao i neke druge ideologije, i ova “Sivih vukova” smatra tursku rasu superiorniju nad drugima.

Inače, cijeli pokret je pod posebnom kontrolom Federalnog ureda za zaštitu ustava u Njemačkoj.

– Način na koji sam slavio gol ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka – rekao je Demiral nakon kontroverzne geste i dodao:

– Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam želio pokazati koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovno pokažem tu gestu.