Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri reprezentativca BiH promijenila 36 klubova

zmajevi

Triling defanzivaca iz BiH Ervin Zukanović, Ognjen Vranješ i Emir Spahić zajedno drže nevjerovatan rekord od promenjena 36 kluba.

Spahić je, nakon raskida ugovora sa HSV-om, u potrazi za 12. klubom u karijeri čime će se izjednačiti s Ognjenom Vranješom, koji je nedavno kao 12. klub u karijeri dodao grčki AEK.

Pomenuti fudbaleri zaostaju za defanzivnim kolegom Ervinom Zukanovićem, kojem je Atalanta, za koji sad igra, 13. destinacija u karijeri.

Dvadesetdevetogodišnji štoper, prvi nomad u ekipi selektora Mehmeda Baždarevića, karijeru je počeo u sarajevskom Željezničaru davne 2005. godine, nakon samo godinu dana otišao je u austrijski Lustenau, pa je 2007. uslijedio povratak u BiH, u mostarski Velež. Nakon jedne sezone Zukanović ponovo odlazi u Austriju, ali u Salzburg, te u toku iste godine novu destinaciju traži u njemačkom niželigašu Uerdingenu.

Već 2009. spakovao je kofere za novi odlazak, ovaj put u redove belgijskog trećeligaša Dendera, za kojeg je nastupao pola sezone, a već početkom 2010. ide korak više i prelazi u drugoligaški Eupen.

Napredak je nastavio 2011. godine prelaskom u redove belgijskog prvoligaša Kortrijka, iz kojeg je 2013. prešao u Gent. Nakon toga, sredinom 2014. Otišao je u Italiju, prvo u ekipu Chieva iz Verone, zatim se vratio u Gent, pa ponovo u Chievo, nakon čega je iste godine prešao u Sampdoriju.

Početak 2016. doneo mu je novu selidbu ovog puta u Romu, ali je već nakon pola sezone otišao u Atlantu, u kojoj trenutno nastupa.

Ognjen Vranješ, iako mlađi dvije godine od Zukanovića, pratio je reprezentativnog kolegu u stopu, pa je za deset godina došao do impresivnih 12 klubova u karijeri.

Počeo je u banjalučkom Borcu 2006. godine, put ga je zatim odveo 2009. u Crvenu Zvezdu, iz koje je proslijeđen na pozajmicu u kruševački Napredak, a nakon povratka u Zvezdu 2010. je otišao u moldavski Sheriff iz Tiraspolja.

Već sledeće godine nova destinacija je ruski Krasnodar, gdje je ostao dvije sezone.

Početkom 2013. godine prešao je Alanyu, a nakon jedne sezone preselio je u turski Elazigaspor, potom ide na pozajmicu u Pribram iz Češke, gdje nije dobio priliku da zaigra pa se vratio u Tursku, u Gaziantespspor.

Već sljedeće na nekoliko meseci postao stanovnik Rusije, odnosno igrač Toma iz Tomska. Zbog finansijskih problema ruskog kluba, raskinuo je ugovor i početkom decembra prošle godine prihvatio ponudu grčkog AEK-a, koji mu je 12 stepenik u karijeri.

Ognjen Vranješ, kaže da se ove brojne promjene klubova nisu posljedica dobre namejre, već problema koji muče moderni fudbal.

– Sigurno nije bila moja namjera, da promijenim toliko klubova, ali teško je naći klub, koji može ispoštovati sve što je potpisano na papiru. Lično, nisam imao problem sa kvalitetom svoje igre, gdje sam god nastupao, već su to uglavnom bili problemi nesportske prirode, ali nisam tip igrača i čovjeka, koji se osvrće na prošlost, već uvijek gledam naprijed, a to je u ovom slučaju AEK – kaže Vranješ.

Iskusni Emir Spahić (36) razišao se ove sedmice sa HSV-om, već ga traže Rijeka i Olimpija, i ukoliko prihvati neku od ponuda doći će do 12. kluba u karijeri, kao i Vranješ.

Iskusni štoper, jednako čuven po dobroj igri i eksplozivnoj naravi, karijeru je počeo 1999. godine u Čeliku, nakon čega je prešao u Hrvatsku, prvo u GOŠK, a potom u Zagreb. Sljedeća destinacija za Spahića bila je Rusija, gdje je sredinom 2005. otišao u Shinnik.

Uslijedili su Torpedo Moskva i njihov gradski rival Lokomotiva, u kojoj je ostao do 2009. godine. Iz tog kluba put ga je odneo u francuski Montpellier u kojem se zadržao do 2011.

Nakon toga igrao je za špansku Sevillu, ali zbog problema sa navijačima i saigračima vratio se 2013. na pozajmicu u Rusiju, gdje je pola godine igrao za Anzhi.

Iste godine napustio je tim iz Andaluzije i zaigrao za njemački Bayer Levrkusen, ali nakon čuvenog incidenta sa klupskim objezbeđenjem, raskinuo je ugovor tokom 2015. i prešao u HSV-e za koji je nastupao do ove sedmice.

Od aktuelnih igrača u selekciji BiH više od pet klubova u karijeri još su promenili Asmir Begović (8), Vedad Ibišević (8), Edin Džeko (6), Haris Medunjanin (6) i Mato Jajalo (6).

Saigrači se plaše Spahića

Njemački Bild je objavio informaciju da je glavni ralog za otkaz koji su čelnici Hamburgera uručili Spahiću činjenica da su ga se saigrači plašili.

Nekadašnji kapiten BiH poznat je po nizu incidenata među koje spade i verbalni napad na novinare tokom SP 2010. godine.

Zukanovićev sukob sa Sušićem

Ervin Zukanović je, osim menjanja mnogo klubova, ostao upamćen i po sukobu sa bivšim selektorom Safetom Sušićem.

Naime, Zukanović je ostao bez puta na SP 2014. godine, a za to je razloge našao u činjenici da nije bio po ukusu menadžera koji su uređivali tim “zmajeva” za put u Brazil.

– Da li je razlog mog izostanka iz reprezentacije činjenica da mi se brat selektorov brat Sead Sušić nudio za menadžera to ne znam. Pitam se šta bi bilo da sam prihvatio njegovu ponudu – istakao je Zukanović.